لكهاي پوستي گاهي مادرزادي اند و گاهي نشانه اي از يك مجموعه بيماري (نشانگان) و در بعضي از بيماريها ميتوانند جزوي از بيماري باشند. شايعترين اين لكها كه خوش خيم اند و جزوي از بيماري خاصي نيستند، عبارتند از: كك و مك، لنتيگو و ملاسما…
تشدید لکههای پوستی اغلب به دلیل تماس با نور آفتاب، بارداری و مصرف داروهای ضدبارداری رخ میدهد. در این مقاله، به بررسی یکی از نوعهای اصلی لکههای پوستی، یعنی لنتیگو، میپردازیم. لنتیگو دارای دو نوع اصلی است: ساده (جوانی) و آفتابی (سنی). اغلب به لنتیگوی نوع دوم (آفتابی یا سنی) به طور نادرست لکههای کبدی نیز گفته میشود، در حالی که در واقع هیچ ارتباطی با بیماری کبد ندارد. لنتیگوی نوع ساده (جوانی) نیز در دوران کودکی شروع میشود و ممکن است به اشتباه با خالهای صاف تشخیص داده شود. رنگ لکههای جوانی قهوهای تا سیاه است و نور آفتاب هیچ تأثیری بر روی آنها ندارد. اما در ایجاد لنتیگوی آفتابی و لکههای قهوهای روی پوست، نور آفتاب نقش مهمی دارد.
درمان لكهاي خوش خيم نامبرده در درجه اول پرهيز از عوامل مستعدكننده اصلي شامل نورخورشيد و مصرف قرصهاي ضدبارداري است. محافظت از پوست در برابر آفتاب اساس درمان است. علاوه بر محافظت از پوست در برابر آفتاب، ديگر روشهاي درماني لكهاي پوستي دارويي و غيردارويي هستند. براي روشن شدن لكها ميتوان از كرمهاي روشنكننده هيدروكينوندار يا بدون هيدروكينون و كرمهاي لايهبردار استفاده كرد.
روشهای غیردارویی برای درمان لکههای پوست شامل لایهبرداری شیمیایی (پیلینگ)، كرايوتراپي (سرمادرمانی) برای کک و مکها، و لیزرهای کیوسوئیچ، تخریبی و فراكشنال است. انتخاب روشی برای از بین بردن لکههای صورت بسته به نوع لکهها و تشخیص پزشک است و هر یک از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند.