میکرونیدلینگ یک روش کمتهاجمی است که به منظور بهبود ظاهر پوست مورد استفاده قرار میگیرد. میکرونیدلینگ سبب افزایش جریان خون، بهبود ظاهر جای زخم و افزایش تولید کلاژن میشود.
مراقبتهای بعد از میکرونیدلینگ از اهمیت زیادی برخوردار است. این روش درمانی سبب سوراخ شدن پوست میشود؛ به همین دلیل بایستی تا زمان بهبودی از پوست به طور کامل مراقبت شود. در این مقاله تمامی موارد مربوط به مراقبتهای پس از میکرونیدلینگ شرح داده خواهند شود.
مواردی که بایستی به پزشک اطلاع داده شوند
- مصرف هر گونه داروی بدون نیاز به نسخه پزشک یا داروهای تجویزی پزشک
- وجود مواردی مانند بیخوابی، استرس، رژیم غذایی نامناسب، درد، آسیبدیدگی یا هر مورد مرتبط با وضعیت سلامتی
اقدامات مورد نیاز پیش از میکرونیدلینگ
یک هفته پیش از میکرونیدلینگ
پیش از انجام میکرونیدلینگ بایستی از مصرف محصولات یا روشهای درمانی زیر خودداری شود:
- الکترولیز
- استفاده از وکس (موم)
- کرمهای موبر
- آی پی ال/ لیزر/ ال اچ ای
- در صورت انجام هر گونه روش درمانی دیگر در ناحیه مورد نظر به بایستی به پزشک متخصص اطلاع داده شود تا پزشک از مناسب بودن این روش درمانی برای متقاضی اطمینان حاصل کند.
دو یا سه روز پیش از میکرونیدلینگ
در این مدت زمانی بایستی از مصرف محصولات زیر خودداری شود:
- رتین – A، رنووا، دیفرین (آداپلن 1/0 %)، تازوراک
- هر گونه محصول حاوی رتینول، آلفا هیدروکسی اسید یا بتا هیدروکسی اسید یا بنزوئیل پروکساید
- محصولات لایهبرداری پوست که میتوانند باعث خشکی یا حساسیت شوند.
- استفاده از هر گونه روش درمانی یا محصول شیمیایی قوی در ناحیه مورد نظر
مراقبت از پوست پیش از میکرونیدلینگ بایستی با دقت و احتیاط کافی انجام شود.
عوارض ایجاد شده پس از میکرونیدلینگ
پس از پایان میکرونیدلینگ، امکان بروز عوارض وجود دارد. پس از پایان جلسه درمانی ممکن است پوست قرمز شود (قرمزی پوست در این حالت مشابه قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای مدت طولانی و بروز آفتابسوختگی خفیف یا متوسط میباشد).
احتمال دارد قرمزی و ورم برای مدت 24 ساعت یا کمی بیشتر طول بکشد. حتی با وجود مراقبت کافی از پوست، روش خاصی برای رفع قرمزی پوست بلافاصله پس از میکرونیدلینگ وجود ندارد.
جهت پنهان کردن قرمزی پوست نبایستی از محصولات آرایشی استفاده شود؛ چرا که این محصولات سبب مسدود شدن منافذ پوست شده و ممکن است سبب بروز جوش بر روی پوست شوند. رفع قرمزی پوست به زمان نیاز دارد و شخص میتواند در این مدت زمان از محصولات غیر معطر و ملایم که حاوی مواد طبیعی هستند جهت رفع قرمزی پوست استفاده کند.
ورم و پوستهریزی پوست تا 48 ساعت پس از میکرونیدلینگ طبیعی محسوب میشوند. امکان دارد عوارض دیگر مانند برآمدگی، جوش و خشکی پوست نیز پس از میکرونیدلینگ بروز کنند؛ ولی این موارد در همه افراد ایجاد نمیشوند.
جهت مراقبت از پوست و کاهش عوارض میتوان از کرم مرطوبکننده و کرم پاککننده ملایم استفاده کرد.
قرمزی ناشی از میکرونیدلینگ در بیشتر موارد پس از 48 ساعت رفع میشود. امکان دارد رفع علائم دیگر مانند پوستهریزی پوست و جوش به زمان بیشتری نیاز داشته باشد.
بهبود پوست پس از میکرونیدلینگ در روز اول یا دوم پس از پایان جلسات درمان انجام میشود؛ با این حال بهبود در زیر سطح پوست برای مدت 2 ماه پس از میکرونیدلینگ نیز ادامه دارد.
مراقبتهای پس از میکرونیدلینگ
پزشک اطلاعات کافی را در مورد مراقبتهای پس از میکرونیدلینگ در اختیار متقاضی قرار خواهد داد. این اطلاعات بر اساس سابقه پزشکی یا نوع پوست ارائه میشوند. این اقدامات مراقبتی بایستی به دقت رعایت شوند.
- برای مدت دو هفته پس از میکرونیدلینگ بایستی به طور مداوم از کرم ضد آفتاب استفاده شود. پس از پایان جلسات درمانی استفاده از این نوع کرم در زمان بیرون رفتن از منزل الزامی است.
- برای مدت یک هفته پس از میکرونیدلینگ متقاضی باید از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب خودداری کند؛ چرا که در این مدت زمان پوست در برابر نور آفتاب آسیبپذیرتر میباشد.
- جهت جلوگیری از بروز عفونت، بایستی از کرم آنتیبیوتیک موضعی طبق تجویز پزشک استفاده شود.
- دستها پیش از لمس صورت بایستی شسته شوند.
- در مدت زمان 24 ساعت پس از میکرونیدلینگ نباید از محصولات آرایشی استفاده شود (خصوصاً بوسیله برس آرایشی که قبلاً مورد استفاده قرار گرفته است)
- جهت محافظت از پوست متقاضی باید از قرار گرفتن در استخر، سونا و یا موقعیتهایی که سبب افزایش تعریق میشوند مانند باشگاه ورزشی خودداری کند. پس از گذشت 72 ساعت، متقاضی میتواند فعالیتهای روزمره خود را ادامه دهد.
جهت مراقبت پس از میکرونیدلینگ از چه محصولاتی باید استفاده شود؟
برای مدت چند روز پس از میکرونیدلینگ بایستی از مصرف محصولاتی که حاوی مواد شیمیایی قوی هستند و سبب لایهبرداری پوست میشوند خودداری شود. از مصرف محصولات معطر، اسید گلیکولیک و آلفا هیدروکسی اسید نیز باید اجتناب شود.
در مدت زمان حداقل 48 ساعت پس از میکرونیدلینگ نبایستی از سرم رتینول A و ویتامین C استفاده شود. پس از گذشت 2 روز، متقاضی میتواند به تدریج مصرف محصولات روزمره خود را ادامه دهد (خصوصاً محصولاتی که حاوی مواد قوی ضد چروک پوست هستند)
در ارتباط با مصرف هر گونه مواد پاککننده یا محصولات لایهبردار پوست در فاصله 2 تا 3 روز پس از میکرونیدلینگ بایستی با پزشک مشورت شود تا از عدم بروز عوارض اطمینان حاصل شود.
پس از میکرونیدلینگ میتوان از اسید هیالورونیک استفاده کرد و در برخی از موارد جهت کمک به تحریک تولید کلاژن پس از درمان، استفاده از اسید هیالورونیک توصیه میشود.
در صورت خشک شدن پوست، معمولاً متقاضی میتواند از روغن نارگیل به عنوان نرمکننده پوست صورت پس از میکرونیدلینگ استفاده کند. استفاده از نارون کوهی (رقیق و فاقد الکل) نیز جهت تمیز کردن پوست خشک، مفید میباشد. به طور کلی بایستی از محصولاتی طبیعی و ملایم جهت رفع خشکی پوست پس از میکرونیدلینگ استفاده شود.
چه زمانی بایستی به پزشک مراجعه شود؟
میکرونیدلینگ یک روش درمانی با عوارض کم محسوب میشود. در برخی از موارد امکان تشدید عوارض وجود دارد. علائمی که احتمال دارد ایجاد شوند عبارتند از:
- تب بیش از 38 درجه سانتیگراد
- تهوع
- کهیر
- ترشح زرد یا سبز رنگ
- خونریزی
- سردرد
در صورت استفاده از تجهیزاتی که به طور کامل استریل و ضدعفونی نشدهاند امکان دارد پس از میکرونیدلینگ پوست، عفونت ایجاد شود. بروز حساسیت به سوزنهای مورد استفاده در میکرونیدلینگ پوست نیز امکانپذیر است.
اقدامات مورد نیاز در صورت عدم مشاهده بهبودی قابل توجه
پس از میکرونیدلینگ بیشتر افراد شاهد بهبودی در پوست خود خواهند بود؛ با این حال بهبودی قابل توجه در برخی از افراد مشاهده نمیشود. عدم مشاهده بهبودی نشاندهنده عدم تأثیر این روش درمانی نمیباشد. در صورت عدم مشاهده نتیجه قابل توجه بایستی توجه شود که پوست همچنان از مزایای میکرونیدلینگ مانند تحریک تولید کلاژن، بهبود بافت پوست، رفع چین و چروکهای ظریف و افزایش جذب مواد مغذی بهرهمند میشود.
علت عدم مشاهده بهبودی قابل توجه پس از میکرونیدلینگ
محافظت از پوست پس از میکرونیدلینگ میتواند در نتیجه درمان تاثیر زیادی داشته باشد. مراقبتهای بعد از میکرونیدلینگ به غیر از تسکین علائم ایجاد شده، باعث محافظت از پوست در برابر آسیبدیدگی در زمان بهبودی نیز میشود.
به همین جهت دستورات پزشک در این زمینه بایستی به دقت و به طور کامل رعایت شوند و متقاضی باید قبل و بعد از جلسه میکرونیدلینگ سؤالات خود را با پزشک مطرح کند. علت عدم مشاهده نتیجه قابل توجه پس از میکرونیدلینگ شامل موارد زیر میباشد:
- کوتاه بودن فاصله بین جلسات میکرونیدلینگ
- استفاده مداوم از رتین- A، آلفا هیدروکسی اسید و محصولات لایهبرداری پوست پیش از آغاز جلسات میکرونیدلینگ
- استفاده مکرر از روشهای درمانی جهت جوانسازی و لایهبرداری پوست
- آسیبدیدگی شدید پوستی یا آفتابسوختگی
ارزیابی پوست توسط متخصص پوست پیش از میکرونیدلینگ از اهمیت به سزایی برخوردار است و به پیشبینی نتیجه درمان کمک میکند. اثربخشی روش میکرونیدلینگ بسته به وضعیت پوست متقاضی بستگی دارد و در نتیجه میزان بهبودی پوست در هر فردی متفاوت است.