زگیل، یک بروز برجستگی صورتی رنگی است که به دلیل عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشود. این بروز برجستگیها میتوانند در مناطق مختلف بدن مانند دستها و ناحیه تناسلی شکل گیرند و قابلیت انتقال از یک فرد به فرد را دارند.
با توجه به اینکه زگیل ممکن است از یک بخش از بدن به بخش دیگر منتقل شود، ممکن است شما دچار آن در زبان خود شوید. عفونت HPV دهانی نیز از بیماریهای شایع است. در اینجا مواردی ذکر شده است که باید درباره زگیلهای دهانی اطلاعات داشته باشید، از جمله انواع آن، روشهای درمان و پیشگیری.
دکتر محرابیان اولین و تنها مبتکر تشخیص و درمان زگیل تناسلی از تشخیص تا نتیجه نهایی درمان قطعی و دارنده پایان نامه تخصص با درجه عالی در زگیل تناسلی
HPV دهانی چیست؟
بیشتر افرادی که از لحاظ جنسی فعال هستند، در دورهای از زندگی خود به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مبتلا میشوند. HPV شایعترین عفونت مسری مقاربتی (STI) است. بیش از ۱۰۰ نوع HPV وجود دارد و بیش از ۴۰ زیرمجموعهی HPV میتواند بر ناحیه تناسلی و گلو تأثیر بگذارد.
HPV در اثر تماس پوست به پوست انتقال مییابد. اکثر افراد از طریق رابطه جنسی به HPV در ناحیه تناسلی خود مبتلا میشوند. اگر رابطه جنسی دهانی داشته باشید، ممکن است دچار آن در دهان یا گلوی خود شوید. این عارضه معمولاً به عنوان HPV دهانی شناخته میشود.
انواع زگیل روی زبان
انواع مختلف HPV، زگیل زبان را ایجاد میکنند. انواع رایج زگیلهایی که روی زبان یافت میشوند عبارتند از:
- پاپیلومای سنگفرشی (Squamous papilloma). این ضایعات شبیه گلکلم، ظاهر سفید دارند و از انواع HPV 6 و ۱۱ حاصل میشوند.
- زگیل معمولی (زگیل رایج) (Verruca vulgaris). این زگیل میتواند در قسمتهای مختلف بدن از جمله زبان ایجاد شود. به دلیل ظاهر شدن روی دستها شناخته شده است. این برجستگیها توسط HPV 2 و ۴ ایجاد میشوند.
- هیپرپلازی کانونی اپیتلیال (Focal epithelial hyperplasia). این ضایعات که به عنوان بیماری هک نیز شناخته میشوند، با HPV 13 و ۳۲ مرتبط هستند.
- زگیل تناسلی (Condyloma acuminata). این ضایعات در ناحیه تناسلی یافت میشوند اما از طریق تماس جنسی میتوانند به زبان سرایت پیدا کنند. با HPV 2 و ۶ و ۱۱ مرتبط هستند.
علائم HPV دهانی چیست؟
HPV دهانی اغلب هیچ علامتی ندارد. این بدان معناست که افراد متوجه نمیشوند که عفونت دارند و احتمالاً کمتر اقدامات لازم برای محدود کردن شیوع بیماری را انجام میدهند. در موارد خاص ممکن است زگیل در دهان یا گلو ایجاد شود، اما زیاد شایع نیست.
این نوع HPV میتواند به سرطان دهانه حلق تبدیل شود که نادر است. اگر مبتلا به سرطان دهانه حلق هستید، سلولهای سرطانی در وسط گلو تشکیل میشوند، شامل زبان، لوزهها و دیوارههای حلق. این سلولها ممکن است از طریق HPV دهانی ایجاد شوند. علائم اولیه سرطان دهانه حلق عبارتند از:
- مشکل در بلع
- گوش درد مداوم
- خون بالا آوردن
- کاهش وزن بدون دلیل
- بزرگ شدن غدد لنفاوی
- گلودرد مداوم
- توده روی گونهها
- رشد یا تودههای گردن
- گرفتگی صدا
اگر متوجه هر یک از این علائم شدید و میدانید یا فکر میکنید HPV دارید، بلافاصله با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
علت زگیل دهانی
HPV دهانی هنگامی رخ میدهد که معمولاً از طریق یک بریدگی یا شکاف کوچک درون دهان، ویروسی وارد بدن میشود. افراد معمولاً از طریق رابطه جنسی دهانی به آن مبتلا میشوند. تحقیقات بیشتر برای تعیین دقیق چگونگی ابتلا و انتقال عفونتهای HPV دهانی، ضروری است.
عوامل خطر HPV دهانی چیست؟
عوامل خطر HPV دهانی، شامل موارد زیر است:
- رابطه جنسی دهانی. شواهد نشان میدهد که افزایش فعالیت جنسی دهانی ممکن است یک خطر باشد، مردان به ویژه اگر سیگار بکشند، بیشتر در معرض خطر هستند.
- چندین شریک. داشتن چندین شریک جنسی ممکن است خطر ابتلای شما را افزایش دهد. داشتن بیش از ۲۰ شریک جنسی در طول زندگی میتواند احتمال ابتلا به عفونت HPV دهانی را تا ۲۰ درصد افزایش دهد.
- سیگار کشیدن. دیده شده است که سیگار کشیدن به ایجاد حمله HPV کمک میکند. استنشاق دود گرم باعث آسیبپذیری بیشتر شما در برابر پارگی و بریدگی دهان میشود و همچنین یک عامل خطر برای ابتلا به سرطانهای دهان است.
- مرد بودن. مردان نسبت به زنان خطر بیشتری از تشخیص ابتلا به HPV دهانی دارند.
آیا زگیل زبان میتواند چیز دیگری باشد؟
مسلماً هر زائدهای روی زبان زگیل نیست. سایر احتمالات شامل زخم مخاط دهان است که یک زخم بیخطر است و میتواند روی زبان یا لثه ایجاد شود.
ضایعات روی زبان هم ممکن است چنین باشند:
- آسیب (فیبرومای آسیب زا)
- ورمهای کاذب
- کیست
- مربوط به سیفلیس
برای تشخیص هرگونه ضایعه یا برجستگی غیرمعمول که در دهانتان ظاهر میشود به دندانپزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید.
شرایط بهداشتی مربوط به HPV دهانی
سرطان دهانه حلق
سرطان دهانه حلق بر بافتهای دهان و حلق تأثیر میگذارد که شامل پشت زبان، لوزهها، نرم کام و دیوارههای گلو است.
قابل ذکر است که در حالی که به طور تخمینی ۷٪ از افراد با HPV دهانی زندگی میکنند، فقط حدود ۱٪ از آنها برای نوع خاص مرتبط با سرطان دهانه حلق نتیجه مثبت در آزمایش میگیرند.
سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم شایعترین سرطان مربوط به HPV، با تقریب ۱۰,۹۰۰ مورد تشخیص جدید، در هر سال است.
سرطان دهانه رحم و پیش سرطان، با خونریزی غیرطبیعی واژن، درد لگن، درد هنگام مقاربت، ترشحات شدید واژن و (گاهی اوقات) بوی نامطبوع واژن مشخص میشود. طبق تحقیقات، دو نوع پرخطر ویروس – HPV-16 و HPV-18 – علت بیش از ۷۰٪ سرطانهای دهانه رحم و ضایعات پیش سرطانی هستند.
سرطان واژن و ناحیه تناسلی
سرطان واژن به طور عمومی با رشد غیرطبیعی تومورهای داخلی اپیتلیال واژن، که سلولهای غیرطبیعی درون غشای داخلی واژن را شامل میشود، مرتبط است و اغلب به علت عفونت HPV ایجاد میشود. تخمینها نشان میدهد که هر ساله حدود ۶۰۰ مورد سرطان واژن ناشی از HPV رخ میدهد.
سرطان ناحیه تناسلی، که نیز با عفونت HPV مرتبط است، از سلولهای پوستی قسمت خارجی دستگاه تناسلی آغاز میشود.
بعضی از ویژگیهای این نوع سرطان شامل خونریزی غیرطبیعی از واژن، ترشحات آبکی، درد در هنگام ادرار، درد لگن، یبوست، خارش مداوم، حساسیت به لمس، تغییرات پوستی غیرمعمول و زخمهای باز میباشد.
سرطان مقعد
سرطان مقعد مربوط به HPV یک بیماری نسبتاً نادر است که هم زنان و هم مردان را مبتلا میکند. محققان معتقدند که همین دو نوع HPV 16 و HPV 18 – علت تقریباً ۹۲٪ موارد هستند. خارش مقعدی، درد در ناحیه مقعد، توده در کانال مقعدی و خونریزی مقعدی یا رودهای از علائم بارز این بیماری است.
زگیل تناسلی
زگیلهای تناسلی تودههای مسری اما خوش خیم هستند که میتوانند در سطح خارجی دستگاه تناسلی مرد و زن ایجاد شوند. افراد آلوده به انواع ویروس زگیل، معمولاً خارش دستگاه تناسلی، ورمهای کوچک در ناحیه تناسلی، دستههای در حال گسترش گلکلم شکل و خونریزی در حین مقاربت را تجربه میکنند. در بسیاری از موارد، زگیلهای تناسلی بسیار کوچک هستند و تقریباً قابل تشخیص نیستند.
جهت مشاهده فیلم های آموزشی در مورد زگیل تناسلی و درمان آن بر روی لینک زیر کلیک کنید
HPV دهانی چگونه تشخیص داده میشود؟
هیچ آزمایشی برای تشخیص اینکه آیا HPV دهانی دارید یا خیر، در دسترس نیست. دندانپزشک یا پزشک شما ممکن است از طریق غربالگری سرطان، ضایعات را کشف کند، یا ممکن است ابتدا ضایعات را مشاهده کنید و نوبت ویزیت بگیرید.
اگر ضایعاتی دارید، پزشک میتواند نمونهگیری انجام دهد تا ببیند که آیا ضایعات سرطانی هستند یا خیر. آنها همچنین احتمالاً نمونههای بیوپسی را برای HPV آزمایش میکنند. اگر HPV وجود داشته باشد، سرطان ممکن است پاسخ بیشتری به درمان بدهد.
درمان زگیل دهانی
برخی از زگیلها بدون درمان خود به خود از بین میروند. با این حال، این مرحله میتواند ماهها و سالها طول بکشد. در حالی که زگیلهای زبان معمولاً بیضرر هستند، اما میتوانند آزار دهنده باشند. این به اندازه زگیل و اینکه آیا باعث درد میشود یا غذا خوردن یا صحبت کردن را دچار مشکل میکند، بستگی دارد. در حالی که منتظر از بین رفتن زگیل هستید، سعی کنید با یک طرف دهان خود که در آن دچار زگیل نیستید غذا بخورید. این میتواند تحریک را کاهش دهد. همچنین احتمالاً کمتر زگیل را گاز میگیرید.
درمان زگیل با درمانهای موضعی ممکن است سخت باشد زیرا دستیابی به زگیل شاید دشوار باشد. شما همچنین میتوانید با دندانپزشک یا متخصص پوست در مورد گزینههای درمان زگیل بهبود نیافته یا آنچه که میخواهید برداشته شود صحبت کنید.
- یک گزینه برای از بین بردن زگیل از طریق سرما درمانی است. در این روش از نیتروژن مایع سرد برای انجماد بافت غیرطبیعی استفاده میشود.
- گزینهی دیگر جراحی الکتریکی است. این مستلزم استفاده از جریان الکتریکی قوی برای بریدن زگیل و از بین بردن سلولها یا بافتهای غیرطبیعی است.
هر دو درمان برای انواع مختلف زگیلهایی که روی زبان به وجود میآیند، استفاده میشوند.
پیش آگهی در صورت ابتلا به سرطان ناشی از ویروس HPV
اگر به سرطان دهانه حلق مبتلا هستید، گزینههای درمانی در دسترس است. درمان و پیش آگهی شما به مرحله و محل سرطان بستگی دارد و اینکه آیا به HPV مرتبط است یا نه.
سرطانهای دهانه حلق HPV مثبت، نتایج بهتر و عود کمتری نسبت به سرطانهای HPV منفی، پس از درمان دارند. درمان سرطان دهانه حلق میتواند شامل پرتودرمانی، جراحی، شیمی درمانی یا ترکیبی از اینها باشد.
چگونه میتوانید از ابتلا به HPV دهانی پیشگیری کنید؟
بیشتر سازمانهای پزشکی و دندانپزشکی غربالگری HPV دهانی را توصیه نمیکنند. تغییر شیوه زندگی یکی از سادهترین راههای جلوگیری از HPV است. در اینجا چند نکته برای پیشگیری وجود دارد:
- با انجام رابطه جنسی ایمن، مانند استفاده از کاندوم در هر بار رابطه جنسی، از ابتلا به بیماری مقاربتی پیشگیری کنید.
- تعداد شریکهای جنسی خود را محدود کنید.
- در مورد رابطه جنسی با شریکهای جنسی خود صحبت کنید و از آنها در مورد آخرین باری که آزمایش STI (عفونت آمیزشی) دادهاند، بپرسید.
- اگر از نظر جنسی فعال هستید، باید مرتباً مورد آزمایش STI (عفونت آمیزشی) قرار بگیرید.
- هنگامی که رابطه جنسی دهانی دارید، برای پیشگیری از عفونت آمیزشی دهانی، از سد دندانی یا کاندوم استفاده کنید.
- در طول معاینههای شش ماهه دندانپزشکی خود، از دندانپزشک بخواهید دهان شما را برای هر چیز غیرطبیعی جستجو کند، مخصوصاً اگر اغلب رابطه جنسی دهانی دارید.
- این را به عنوان عادت قرار دهید که هر ماه یک بار در دهان خود هر چیز غیرطبیعی را جستجو کنید.
- خود را در برابر HPV واکسینه کنید.
واکسیناسیون
برای گروه سنی ۹ تا ۱۴ سال، واکسیناسیون در برابر HPV شامل دو تزریق با فاصله شش تا دوازده ماه است. افراد بالای ۱۵ سال، در طول شش ماه، سه دز واکسن دریافت میکنند. برای داشتن اثربخشی کامل، لازم است تمامی دزهای واکسن را تزریق کنید.
واکسن HPV یک واکسن ایمن و موثر است که میتواند شما را در برابر بیماریهای مرتبط با HPV محافظت کند. در گذشته، این واکسن فقط برای افراد تا سن ۲۶ سال توصیه میشد. اما در حال حاضر، دستورالعملهای جدید نشان میدهند که افراد ۲۷ تا ۴۵ سال که قبلاً واکسینه نشدهاند، همچنان میتوانند از واکسن Gardasil 9 بهرهمند شوند.
یک مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۷ نشان داد که عفونتهای HPV دهانی در بین بزرگسالانی که حداقل یک دوز واکسن HPV دریافت کردهاند، کاهش یافته است و تنها ۸۸ درصد از آنها دچار عفونت شدند. این واکسنها به پیشگیری از سرطانهای دهان و حلق مرتبط با HPV کمک میکنند.