شايد شما هم نسخه هاي پوستي را كه شامل يك يا چند قلم داروي تركيبي هستند و با الگوي معمول ساير نسخه ها كمي متفاوت است را ديده باشيد واين سوال برايتان مطرح شده باشد كه اثر اين داروهاي تركيبي بهتر است يا داروها و محصولات پوستي ديگر كه با انواع مارك هاي مختلف در داروخانه ها يافت ميشود…
حقيقت امر اين است كه در گذشته، صنعت داروسازي به اندازه امروزه مدرن و توسعه يافته نبود و بسياري از اشكال دارويي پوستي كه امروزه براي مصارف بيماريهاي پوست و زيبايي نسخه و مصرف ميشود به شكل آماده موجود نبوده و پزشكان مجبور به نوشتن داروهايي به صورت اقلام تركيبي بودند. خوشبختانه امروزه با پيشرفت علم و صنعت داروسازي و با بهكارگيري دستگاهها و لابراتوارهاي مجهز به كنترل كيفي اين مشکل رفع شد. در خيلي از موارد به دلايل زير داروها، محلولها و محصولات آماده پوستي ارجح هستند:
- با كشف و كاربرد تعدادي از داروهاي جديد كه با مكانيسمهاي دقيق و چندگانه روي بيماريها تاثير ميگذارند، نياز به تعدادي از داروهاي تركيبي ساختني از بين رفته است.
- پزشكي كه دستور ساخت داروي تركيبي را تجويز ميكند تا چه حد به مهارت و تجربه ساخت اين تركيبها توسط داروخانه و شخصي كه اين تركيب را ميكند اعتماد و اطمينان دارد؟ در بعضي از موارد مشاهده ميشود ساخت اين داروها توسط افراد فاقد صلاحيت انجام ميشود.
- آيا كيفيت و كميت مواد اوليه ساخت داروي تركيبي دقيقا منطبق با نسخه تجويزي اجرا ميشود؟ به خصوص اينكه در شرايط كنوني تحريم، احتمال استفاده از مواد اوليه نامرغوب بالاتر است.
- در صورت عدم انطباق داروي تركيبي ساختني چه از نظر كمي و چه از نظر كيفي، كدام مرجع در اين مورد نظارت ميكند و پزشك و بيمار از كجا بدانند كه تشخيص و درمان ناصحيح بوده يا تركيب دارويي منطبق با دستور تجويز شده نبوده است؟
- در مواردي نيز داروي ساختهشده در ظرف مناسب از نظر رنگ به جهت محافظت از نور و همچنين عاري بودن از آلودگي ميكروبي قرار نميگيرد يا ظرف استفادهشده به نحوي است كه در هر بار بازكردن در آن و استفاده، در معرض نور يا آلودگي ميكروارگانيسمي قرار ميگيرد.
با وجود موارد فوق، اينگونه داروها جايگاه علمي و عملي بالايي دارد و نگارش اين مطلب، به هيچ وجه نفي اينگونه نسخ و كشيدن خط بطلان بر آن نيست و برخي داروهاي ترکيبي اثرات شگرفي در زمينه بيماريهاي پوست و زيبايي دارند.