صحبتهای زیادی در رابطه با تفاوت های میان آبرسانی صورت و استفاده از مرطوب کننده وجود دارد. از کدام باید استفاده کنید؟ مزایای مرطوب نگه داشتن و آبرسانی به پوست چیست؟
تفاوت های میان آبرسان و مرطوب کننده چیست؟
کرم های آبرسان و مرطوب کننده هر دو به اهمیت تامین آب مورد نیاز پوست برای مقابله با خشکی و کم آبی، نشانه های پیری زودرس و آسیب های محیطی می پردازند، با این حال تفاوت های آن در نحوه دستیابی به این نتایج نهفته است.
آبرسانی به آب درون سلول ها اشاره دارد که آنها را متورم و مرتجع میکند که باعث میشود نور به خوبی از روی پوست منعکس شود. اگر آب از سلول ها خارج شود و سلول ها بی آب شوند، آنها کوچک شده و باعث تاری پوست می شود. این بدان معناست که وقتی از آبرسان های موضعی استفاده می کنید در حال تزریق آب به درون سلول ها و بهبود توانایی پوست در جذب رطوبت و مواد مغذی هستید. از سوی دیگر مرطوب کننده با به دام انداختن و حفظ رطوبت سعی در ساختن یک مانع محافظتی برای پوست و جلوگیری از کم آبی پوست نرم و هموار کردن آن دارد. در این مقاله تفاوت های آبرسان و مرطوب کننده و مناسب بودن آنها برای انواع پوست توضیح داده شده است.
چطور بفهمیم که به آبرسان مرطوب کننده یا هر دوی آنها نیاز داریم؟
اگر پوست خشکی دارید فهمیدن اینکه به دوز مناسبی از رطوبت برای بازیابی ظاهر شاداب و هموار و جلوه ای جوان تر نیاز دارید کار مشکلی نیست. اگر چه این مسئله می تواند گاهی درست باشد اما همچنین ممکن است که پوستتان در واقع خشک نباشد بلکه آب خود را از دست داده باشد و اگر مورد دوم صحیح باشد استفاده از آبرسان چیزی است که میتواند شما را در رسیدن به نتیجه دلخواهتان همراهی کنند. برای آنکه بدانید آیا پوستتان خشک شده یا کم آب، باید یادداشتی از وضعیت پوستتان داشته باشید.
پوست به صورت طبیعی یک مانع چرب برای محافظت از خود در مقابل آسیب دیدگی و از دست دادن آب دارد. اگر مستعد خشکی و پوسته پوسته شدن پوست هستید، این مسئله نشانه اظهر من الشمسی است که پوستتان نمی تواند سلولهای چربی کافی برای محافظت از خود را تولید کند و بنابراین نمی تواند رطوبت مورد نیاز خود را حفظ کند و اینجا جایی است که مرطوب کننده نقش خود را ایفا میکند. وظیفه مرطوب کننده کاهش مقدار آب از دست رفته پوست به منظور حداقل سازی از دست رفتن آب از لایه ترانس اپیدرم است. مرطوب کننده باعث گیر افتادن رطوبت میشود و به خصوص برای پوست هایی که خشک اند و یا بعد از استفاده از کرم لایه بردار در زمستان پوسته پوسته میشوند، مفید است.
با این حال اگر با افتادگی یا تیره شدن پوست و مشهودتر شدن چین و چروک ریز مواجه هستید، احتمالاً پوستتان با مشکل کم آبی روبرو است. کم آبی پوست بدان معناست که سلولها خشک شده اند و نیازمند آب هستند؛ وقتی این اتفاق میافتد حجم خود را از دست می دهند و به طور کلی حالت چروک خورده به خود میگیرند. افراد ممکن است پوستی خشک اما با آب کافی داشته باشند و در طرف دیگر نیز ممکن است پوستی کم آب و بدون رطوبت کافی داشته باشند. حالت ایده آل زمانی است که فرد دارای سلول های متورم، مرتجع و پر آب باشد که رطوبت درون آن ها محبوس شده باشد.
کدام مورد برای پوست شما بهترین است؟
محصولات بسیار متنوع و زیادی در بازار از ژل گرفته تا پماد و کرم و آبرسان و … وجود دارند، اما حقیقت آن است که اکثر آنها کار یکسانی را انجام می دهند. اکثر لوسیون ها و محصولات پوستی حاوی مواد نرم کننده و حفظ کننده و جاذب رطوبت هستند؛ یعنی به طور همزمان هم کار مرطوب کنندگی و هم آبرسانی پوست را انجام می دهند. شکل خاصی که یک محصول به خود می گیرد، یعنی ژل، بالم، روغن، پماد یا کرم، در واقع در عملکرد آن محصول تفاوت ایجاد نمی کند؛ این مواد تشکیل دهنده آن است که باعث اثرگذاری بر روی پوست خواهد شد. با در نظر داشتن مواردی که تا به اینجا گفته شد درباره مواد و اثرگذاری آنها بخوانید. گاهی اوقات پوست شما تنها با اعمال یکی از دو ماده مرطوب کننده یا آبرسان و نه هردوی آنها عملکرد بهتری خواهد داشت. با داشتن آگاهی دقیق از نوع و نیاز پوستتان می توانید تامین آب پوستتان را حداکثر کنید.
اگر پوست خشکی دارید از مرطوب کننده قوی تری استفاده کنید.
اگر پوستتان به صورت طبیعی و در طول سال خشک است و پوسته پوسته میشود، این احتمال وجود دارد که این موضوع تحت تاثیر آب و هوا نباشد و و پوستتان در حفظ رطوبت با مشکل مواجه باشد. در این حالت به مرطوب کننده ای نیاز دارید که یک لایه محافظتی بر روی پوست برای محبوس کردن رطوبت ایجاد کند. یک مرطوب کننده نرم کننده قوی میتواند در جلوگیری از خارج شدن آب از پوست مفید باشد و مواد تشکیل دهنده مناسب مرطوب کننده می تواند مواد مغذی لازم پوست را فراهم کند.
موادی که حتماً باید آنها را امتحان کنید می تواند عبارت باشد از: وازلین، روغن های گیاهی مانند روغن جوجوبا، روغن دانه های روغنی و روغن نارگیل.
اگر پوست کم آبی دارید سرم های آبرسان را امتحان کنید.
اگر پوستتان کم آب است، لازم است که این آب را به پوستتان برگردانید. به دنبال سرم آبرسان شامل هیالورونیک اسید باشید که می تواند مقدار هزار برابر وزن خود آب را در خود نگاه دارد و مقدار مناسبی از آن را در صورت کم آبی، به پوست اضافه کند.
موادی که حتماً می توانید در نظر بگیرید عبارتند از: هیالورونیک اسید، آلوورا و عسل.
اگر پوست چربی دارید از آبرسان ها و مرطوب کننده های آب پایه استفاده کنید.
اینکه پوست چربی داشته باشید به این معنا نیست که پوستتان نمی تواند با کم آبی مواجه شود و اگر پوستتان کم آب شود، مشکل چربی پوستتان شدیدتر می شود. افراد دارای پوست چرب معمولاً با عملکرد ضعیف حفظ رطوبت مواجهند که این موضوع پوستشان را با اوقات دشواری در حفظ رطوبت روبرو می کند. با خروج رطوبت از پوست، کم آبی رخ می دهد و پوست شروع به تولید چربی بیشتری میکند.
این چرخه بسیار شدید است و تنها راه شکستن آن، آبرسانی و مرطوب کردن مناسب پوست تا حد نیاز آن است. به دنبال آبرسان ها و مرطوب کننده های آب غیر جوش زا یا غیر کمدوژنیک باشید. محصولات آب پایه، حس سبک تری به روی پوست دارد و حفرات پوستی را پر نمی کند.
چطور باید بدانیم که یک محصول مرطوب کننده است یا آبرسان؟
محصولاتی که به آبرسانی پوست کمک میکنند معمولاً به شکل سرم هستند. به دنبال موادی مانند هیالورونیک اسید باشید؛ بعضی از محصولات با ترکیب هیالورونیک اسید و مواد دیگر به مقابله با مشکلات پوستی دیگر می پردازند. برای مثال اگر محافظت آنتی اکسیدانی و پوست روشن تر برای شما مهم است، می توانید از سرم ویتامین سی که شامل هیالورونیک اسید باشد استفاده کنید. مرطوب کننده ها، لوسیون ها، روغن ها و کرم ها معمولاً باعث میشود رطوبت درون پوست محبوس بشوند. اگر پوستتان چرب است، بهدنبال لوسیونهای سبکتر باشید و کرم های چرب روغنی برای پوست های خشک بهترین گزینه محسوب میشود. در اینجا جدولی کاربردی برای کمک به تعیین اینکه آیا از ماده مناسبی برای حفظ سلامت پوستتان استفاده میکنید یا خیر آورده شده است.
مواد | مرطوب کننده (محبوس کننده) یا آبرسان (جاذب آب) |
هیالورونیک اسید | آبرسان |
گلیسرین | آبرسان |
آلوئه | آبرسان |
عسل | آبرسان |
روغن دانه ها مانند روغن نارگیل، بادام و شاهدانه | مرطوب کننده |
روغن شی (شی باتر) | مرطوب کننده |
روغن های گیاهی مانند اسکوالین، جوجوبا، روغن گل رز، درخت چای | مرطوب کننده |
بزاق حلزون | آبرسان |
روغن های معدنی | مرطوب کننده |
لانولین | مرطوب کننده |
اسید لاکتیک | آبرسان |
سیتریک اسید | آبرسان |
سرامید | از لحظ فنی هیچکدام، سرامید مقاومت پوست در مقابل از دست رفتن رطوبت را تقویت می کند. |
همچنین استفاده از مرطوب کننده و آبرسان به صورت همزمان مشکلی ایجاد نمیکند؛ میتوانید ابتدا از مواد جاذب آب مانند هیالورونیک اسید و سپس مواد محبوس کننده رطوبت مانند روغن گیاهی برای حفظ آن استفاده کنید.
یا اگر میخواهید ساده تر شود، به دنبال محصولی باشید که هر دوی این کارها را انجام میدهد. ماسک صورت گزینه بسیار مناسبی برای یک تیر و دو نشان زدن و دستیابی به آبرسانی و مرطوب کنندگی پوست تنها با یک محصول هستند. اگر به دنبال حل مشکل آبرسانی پوست در طول کل سال هستید، نمی توانید تنها روی یکی از این محصولات تکیه کنید. قطعا زمانی از سال مانند زمستان می رسد که هم به آبرسانی و هم به مرطوب کنندگی نیاز خواهید داشت. کلید کار این است که بدانید کی باید از چه استفاده کنید.
چطور آبرسان یا مرطوب کننده مناسب را انتخاب کنم؟
نوشیدن مقدار زیادی آب ساده ترین راه برای آبرسانی به پوست محسوب میشود. اما آنهایی که پوست کم آبی دارند شاید به دنبال یک مکمل برای آبرسانی موضعی و تامین رطوبت نیاز سلول ها باشند جاذب های آب طبیعی به پوست اجازه می دهند تا توانایی خود در تامین آب خودش در طول زمان را بهبود ببخشد. بنابراین به دنبال محصولاتی باشید که حاوی هیالورونیک اسید، آلوئه ورا و عسل، آلفا هیدروکسی اسید و عصاره های دریایی باشد. جاذب های آب مصنوعی مثل گلیسیرین و پروپیلن گلیکول بعضی از موادی است که میتوانید به دنبال آن باشید. مواد آبرسان معمولاً برای تمامی انواع پوست ها مناسب هستند آنها قابل حل در آب هستند و حفرات پوستی را مسدود نمی کنند و برای آنکه زود خشک نشوند و یا به پوست آسیب وارد نکنند، شامل الکل نیستند.
در مرطوب کننده ها هم گزینه های بسیار متنوعی در ترکیب ومواد به کار گرفته شده ارائه می شود. مرطوب کننده ها بسته به فصل های مختلف و قواعد پوست های مختلف می تواند دارای فرمول بندی متنوع و وزنه سبک و سنگین تر باشند. ماههای گرم و پر عرق بهار و تابستان شاید به شکل های سبک نیاز داشته باشد. در حالی که ماه های خشک سرد و پرباد پاییز و زمستان نیازمند محصولات سنگین تر حاوی سرامید، روغن ( نارگیل و بادام)، روغن شی یا کاکائو، یا دایمتیکون است. این مواد نه تنها برای خاصیت مرطوب کنندگی و تامین مواد مغذی پوست، بلکه برای قدرت مقابله با نشانه های پیری و آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد شناخته می شوند.
در انتخاب بهترین نوع مرطوب کننده برای نوع پوست شما، برای مثال پوست مستعد ایجاد آکنه یک نرم کننده سبک و بدون چربی معمولاً به شکل لوسیون نیاز خواهد داشت. این ماده دارای چربی کمتر و محتویات آب بیشتری است. برای پوستی که ترکیبی از انواع مختلف است، یک لوسیون یا کرم می تواند عملکرد خوبی داشته باشد، در حالیکه یک سرم یا کرم نرم کننده بهترین گزینه برای پوست خشک محسوب میشود.
7 تا از بهترین زمان های استفاده از مرطوب کننده
دانستن نحوه و زمان استفاده از مرطوب کننده برای حداکثر سازی مزایای بهترین مرطوب کننده مناسب پوستتان به اندازه محصولاتی که استفاده می کنید مهم است و همانطور که با تغییر فصل باید از ماسک های صورت مختلفی استفاده کنید، شاید درباره دفعات استفاده از مرطوب کننده یا آبرسان در روتین فعالیت هایتان مطمئن نباشید. چیزی که زمانی خیلی ساده بود، الان تبدیل به یک معما شده است. بنابراین می خواهیم به بررسی آنها بپردازیم و هفت بهترین زمان استفاده از مرطوب کننده یا ابرسان در روتین مراقبت پوست بپردازیم.
1- از آبرسان و مرطوب کننده درست بعد از شستن صورتتان استفاده کنید.
می خواهیم از ساده ترین و شناخته شده ترین مورد شروع کنیم، درست بعد از شستن صورتتان آن را مرطوب کنید. بنا به انجمن پوست آمریکا بهترین زمان مالیدن مرطوب کننده زمانی است که صورتتان مرطوب است و باید کمک کنید که این رطوبت در پوست پوست حفظ شود. قبل از آن که پوستتان بعد از شستن صورت خشک شود بر روی آن کرم بمالید.
2- قبل از خوابیدن یک لایه آبرسان و مرطوب کننده به پوستتان بمالید.
از یک آبرسان قوی یا مرطوب کننده خنک کننده قبل از خواب استفاده کنید تا تبدیل به یک زیبای خفته شوید. اگر از یک لایه محصول مناسب برای پوست استفاده کنید، وقتی که خواب هستید پوستتان وارد حالت ترمیم می شود و از مزایای آن در بهترین حالت خود در زمان خواب استفاده می کند.
3- مرطوب کننده را در صبح روی پوست تان بمالید.
ممکن است مالیدن مرطوب کننده در شب را کنار گذاشته و آن را برای روز بگذارید، بنابراین اگر صبحتان را با شستن صورتتان آغاز می کنید (که قاعدتا باید این طور باشد) بلافاصله بعد از آن از مرطوب کننده استفاده کنید. استفاده از مرطوب کننده باید آخرین گام مراقبت از پوست پیش از استفاده از مواد آرایشی باشد.
4- پیش و پس از پرواز از مرطوب کننده و آبرسان استفاده کنید.
در حالی که اکثر افراد از سفر کردن خوشحال می شوند، اما باید بدانید که کابین هواپیما می تواند هوای بسیار خشکی داشته باشد. با پاکسازی پوستتان بوسیله یک ماده پاکسازی پوست و بعد از آن استفاده از مواد آبرسان و مرطوب کننده، خود و پوستتان را برای این موضوع آماده کنید. وقتی هم که فرود آمدید و اگر احساس خشکی در پوستتان داشتید، همین کار را تکرار کنید.
5- وقتی جوش زدید از آبرسان و مرطوب کننده استفاده کنید.
می فهمیم که آخرین چیزی که در زمان جوش زدن میخواهید، آن است که جلوی آینه بایستید و با یک جوش غیرمنتظره مواجه شوید. با این حال خشک کردن پوستتان به شما کمک نخواهد کرد. بنابراین روتین مراقبت از پوستتان را حفظ کنید، چرا که دوبار مرطوب کردن پوست در روز می تواند ایده هوشمندانه ای باشد. محروم کردن پوست از رطوبت مورد نیاز می تواند آثار مخربی داشته باشد که نتیجه آن را شاید با جوش های بیشتر ببینید.
6- وقتی نمی خواهید آرایش کنید، از مرطوب کننده و آبرسان استفاده کنید.
اگر خیال دارید که بدون آرایش به جایی بروید استفاده از مرطوب کننده روش بسیار خوبی برای آن است که پوستتان ظاهری ایده آل، سرحال و دارای رطوبت داشته باشد. اگرچه استفاده از مرطوب کننده، پوششی که توسط آرایش ایجاد میشود را به صورتتان نمی دهد، اما می تواند پوستتان را هموار کند و ظاهری بهتر به آن بدهد.
7- قبل از جلسات مجازی از مرطوب کننده استفاده کنید.
چه هنوز از خانه به طور تمام وقت کار می کنید، یا چند روز در هفته به محل کار حضوری گزارش می دهید، جلسات مجازی در هر صورت تشکیل می شود. یک مرطوب کننده صورت، پوست شما را آبرسانی و صاف می کند و به شما رنگ چهره ایده آلی برای استفاده از آرایش دلخواهتان می دهد، یا شما را بدون زیرسازی و هایلایتر برای دوربین کامپیوتر آماده می کند. اگر در مقابل نور طبیعی بنشینید، پوست شما شاداب تر به نظر می رسد و حتی ممکن است درخشش خیره کننده ای داشته باشد.
سوالات متداول
آیا می توانم همزمان از مرطوب کننده و آبرسان استفاده کنم؟
استفاده از مرطوب کننده و آبرسان به صورت همزمان مشکلی ایجاد نمیکند؛ میتوانید ابتدا از مواد جاذب آب مانند هیالورونیک اسید و سپس مواد محبوس کننده رطوبت مانند روغن گیاهی برای حفظ آن استفاده کنید. یا اگر می خواهید کارتان ساده تر شود، به دنبال محصولی باشید که هر دوی این کارها را انجام دهد.
اول باید از مرطوب کننده استفاده کرد یا آبرسان؟
به یاد داشته باشید که ابتدا محصول آبرسان را روی پوستتان بمالید و سپس از مرطوب کننده استفاده کنید.
آیا آبرسان پوست، همان مرطوب کننده است؟
مواد آبرسان با کم آبی پوست مقابله می کنند، در حالی که مرطوب کننده این رطوبت را درون پوست محبوس می کند و مانعی برای مراقبت از پوست ایجاد میکند.
آیا پوست های چرب به مرطوب کننده نیاز دارند؟
پوست حتی اگر چرب یا جوش دار باشد، به منظور کاهش از دست رفتن آب به مرطوب کننده نیاز خواهد داشت.
آیا آبرسان و مرطوب کننده آکنه را بدتر می کند؟
اگر پوستتان آکنه دارد، باید از آبرسان یا مرطوب کننده غیر جوش زا استفاده کنید. مرطوب کردن آکنه اثر مخالفی از آنچه که فکر می کنید دارد. وقتی که پوست خشک میشود میتواند تحریک شود و ظاهر آکنه را بدتر کند.