میکرونیدلینگ یک روش درمانی محبوب برای زنان و مردانی که به دنبال راهی برای رفع جای جوش هستند محسوب میشود. با وجود این که میکرونیدلینگ یک روش ساده و غیرتهاجمی به شمار میرود ولی با این حال برخی از افراد نگران بدتر شدن جای جوش خود پس از میکرونیدلینگ هستند. در این مقاله با جزئیات کامل به تمام سؤالات شما در رابطه با میکرونیدلینگ پاسخ داده میشود.
نحوه عملکرد میکرونیدلینگ جهت درمان جای جوش
تولید کلاژن از جمله عوامل حیاتی در فرایند بهبود پوست محسوب میشود. با ایجاد زخم سطحی که برای مدت طولانی آسیبی ماندگار ایجاد نکند، فرآیند تولید کلاژن جدید آغاز میشود.
جوشهای شدید، مانند جوشهای کیستی یا ندولار، آثاری از خود روی پوست به جا میگذارند. کندن یا فشار دادن به این نوع آثار، ممکن است باعث افزایش احتمال باقی ماندن آنها شود. این آثار میتوانند برای مدت طولانی باقی بمانند یا به طور کامل رفع نشوند. به منظور تحریک تولید کلاژن و بهبود وضعیت ظاهری پوست، روش میکرونیدلینگ به کار میرود. به طور کلی، میکرونیدلینگ میتواند به درمان آثار جوش کمک کند. استفاده از میکرونیدلینگ به همراه امواج رادیویی، تأثیر این روش درمانی را در کانالهای ریزی که توسط سوزنها ایجاد میشوند، افزایش میدهد.
این کانالهای ریز باعث میشوند تا کراتینوسیتها و فیبروبلاستها جهت تحریک ساخت کلاژن و الاستین، فاکتورهای رشد تولید کنند. در نتیجه پوست با تولید سلولهای جدید ترمیم میشود. به این ترتیب خونرسانی نیز بدون آسیب به اپیدرم (روپوست) افزایش پیدا میکند. در طول چند هفته پوست ضخیمتر شده و ظاهر آن بهبود پیدا خواهد کرد.
نحوه انجام میکرونیدلینگ
در ابتدا پوست به طور کامل تمیز شده و کرم بیحسی موضعی در ناحیه تحت درمان استفاده میشود. این کرم برای حدود ۲۰ دقیقه در محل مورد نظر باقی میماند. سپس کرم از روی پوست پاک شده و بسته به اندازه ناحیه تحت درمان برای مدت ۱۰ تا ۳۰ دقیقه رولر (غلتک) دارای سوزن به کار گرفته میشود. رولر به طور مکرر بر روی پوست استفاده میشود و سبب میشود تا هزاران ستون میکروسکوپی در پوست ایجاد شوند. عرض هر ستون ایجاد شده در درمیس (لایه میانی پوست) تقریباً ۱/۰ میلیمتر میباشد. ستونهای ایجاد شده توسط سوزن به سرعت بسته میشوند و باعث میشوند تا پوست فوراً بهبود پیدا کند.
پس از پایان درمان، پوست تمیز شده و از محصولات مناسب مراقبت از پوست استفاده میشود و این محصولات در لایههای عمیق پوست نفوذ میکنند.
ظاهر پوست پس از میکرونیدلینگ
بلافاصله پس از میکرونیدلینگ، پوست صورت سفت، گرم و قرمز شده و ظاهری مشابه آفتابسوختگی ملایم پیدا میکند.. این حالت معمولاً در همان روز درمان کاهش پیدا میکند و تنها قرمزی مختصری در روز بعد ایجاد خواهد شد. متقاضی میتواند روز پس از میکرونیدلینگ فعالیتهای روزانه را ادامه دهد.
اقدامات مراقبتی پس از میکرونیدلینگ
مدت زمان واکنش التهابی پوست کوتاه میباشد و پوست پس از چند ساعت از قرمز به رنگ صورتی در میآید. جهت کاهش قرمزی پوست، استفاده از اسید هیالورونیک پس از میکرونیدلینگ توصیه میشود. همچنین افراد میتوانند جهت محافظت از پوست در زمان بیرون رفتن از منزل از کرم ضد آفتاب با SPF 50+ استفاده کنند.
- تا ۴۸ ساعت پس از میکرونیدلینگ جهت شستشوی صورت از آب ولرم استفاده کنید و با استفاده از حوله تمیز صورت خود را خشک کنید.
- توصیه میشود برای مدت حداقل ۱۲ ساعت از محصولات آرایش صورت استفاده نکنید.
- از لمس کردن ناحیه درمان بلافاصله پس از میکرونیدلینگ خودداری کنید.
- توصیه میشود که از انجام ورزش سنگین برای مدت ۱۲ ساعت پس از درمان اجتناب کنید.
نحوه افزایش تأثیر میکرونیدلینگ
در منزل میتوان از اقدامات مختلفی جهت تقویت تولید کلاژن و افزایش تأثیر میکرونیدلینگ استفاده کرد. این اقدامات شامل موارد زیر میباشد:
- رتینوئیدها معمولاً در محصولات تجویز شده از جانب متخصص پوست موجود هستند. در صورتی که پوست شما برای استفاده رتینوئید، بیش از حد حساس میباشد، میتوانید از محصولات بدون نیاز به تجویز پزشک که حاوی رتینول هستند استفاده کنید. رتینول از رتینوئید ملایمتر است ولی در عین حال سبب تحریک تولید کلاژن میشود.
- در طول روز از سرم ویتامین C استفاده کنید. ویتامین C به تولید کلاژن کمک کرده و از تجزیه کلاژن جلوگیری میکند.
- اسیدهای مورد استفاده جهت لایهبرداری پوست با تولید کلاژن به حفظ سلامت و بهبود ظاهری پوست کمک میکنند و همچنین با از بین بردن سلولهای مرده پوست سبب بهبود بافت پوست میشوند.
- پرتو فرابنفش نور خورشید بیش از هر عامل خارجی دیگری باعث تجزیه کلاژن میشود. به همین دلیل هر روز بایستی از کرم ضد آفتاب استفاده شود.
مشاهده نتایج حاصل از میکرونیدلینگ به چقدر زمان نیاز دارد؟
زمان مشاهده نتایج به روند بازسازی سلولی بستگی دارد؛ چرا که سرعت این روند با افزایش سن کاهش پیدا میکند. معمولاً مشاهده نتیجه میکرونیدلینگ جهت درمان جای جوش به ۸ هفته زمان نیاز دارد. البته روند بازسازی سلولی در طول چند ماه پس از میکرونیدلینگ نیز ادامه دارد و به تدریج سبب بهبود وضعیت پوست میشود.
آیا میکرونیدلینگ میتواند سبب بدتر شدن جای جوش شود؟
بررسی جای جوش به ارزیابی توسط متخصص پوست نیاز دارد. در صورت وجود اسکارهای هایپرتروفیک یا جای جوش برآمده (کلوئید) استفاده از روش میکرونیدلینگ توصیه نمیشود. اسکار هایپرتروفیک در اثر تولید بیش از حد کلاژن در زمان بهبود ایجاد میشود و بهتر است از روشهای درمانی که سبب تولید بیشتر کلاژن میشوند خودداری شود.
موارد منع استفاده از میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ در موارد زیر قابل استفاده نمیباشد:
- مصرف آکوتان (ایزوترتینوئین) در مدت چند ماه قبل از میکرونیدلینگ
- وجود زخم باز، برش یا خراشیدگی و ساییدگی بر روی پوست
- استفاده از پرتودرمانی بر روی پوست در مدت یک سال گذشته
- وجود عفونت یا عارضه پوستی و یا تبخال در ناحیه تحت درمان
- سابقه وجود کلوئید یا اسکار هایپرتروفیک یا تأخیر در بهبود زخم
- بارداری یا قرار داشتن در دوران شیردهی
آیا میکرونیدلینگ برای درمان جای جوش یک روش ایمن محسوب میشود؟
میکرونیدلینگ در صورتی که در کلینیک و توسط پزشک متخصص زیبایی و با رعایت اصول بهداشتی انجام شود، یک روش ایمن محسوب میشود و خطری برای متقاضی به همراه ندارد.
آیا میکرونیدلینگ باعث ایجاد عوارض میشود؟
استفاده از روش میکرونیدلینگ باعث ایجاد عوارض نمیشود و تنها بروز ورم و یا کبودی در زمان بهبودی امکانپذیر است. در صورت وجود سابقه تبخال، امکان بروز این عارضه وجود دارد. با توجه به این که زخمهای میکروسکوپی ایجاد شده در میکرونیدلینگ پس از یک ساعت بسته خواهند شد، به ندرت امکان بروز عفونت وجود دارد.
به چند جلسه میکرونیدلینگ نیاز میباشد؟
تکرار جلسات میکرونیدلینگ به منظور دستیابی به نتایج مطلوب، امکانپذیر است. برای تحریک تولید کلاژن، پزشک توصیه میکند که بهطور معمول ۳ جلسه درمانی را انجام دهید. تعداد جلسات درمانی ممکن است متفاوت باشد، با توجه به پاسخ بدن بیمار به درمان و وضعیت پوست فرد مورد نظر. استفاده از میکرونیدلینگ میتواند در قسمتهای مختلف بدن مانند گردن، دستها، پاها، شانهها و قسمت بالایی سینه استفاده شود. در اکثر موارد، نتایج درمان پس از جلسه اول قابل مشاهده هستند.
سؤالات رایج در مورد میکرونیدلینگ
پس از میکرونیدلینگ از چه محصولاتی نباید بر روی پوست استفاده شود؟
جهت اطمینان از بهبودی، از محصولات محتوی آلفا هیدروکسی اسید، رتینول یا مواد حاوی اسید نبایستی استفاده شود. همچنین بایستی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید خودداری شود. متقاضی بایستی به طور مداوم از کرم ضد آفتاب استفاده کند.
آیا انجام میکرونیدلینگ جهت درمان جای جوش در منزل امکانپذیر است؟
امروزه درمارولر و درماپن در میان افراد محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. البته امکان بروز آسیب در اثر استفاده از رولر دارای سوزن بر روی صورت وجود دارد و توصیه میشود که در این زمینه از کمک متخصص استفاده شود.
میکرونیدلینگ در رفع مشکلات پوستی به چه میزان مؤثر است؟
با توجه به تحقیقات انجام شده، میکرونیدلینگ یک روش غیر جراحی مؤثر جهت رفع مشکلات مختلف پوستی محسوب میشود.
مطالعات نشان میدهند که میکرونیدلینگ نسبت به درمابریژن، پیلینگ شیمیایی و لایهبرداری با استفاده از لیزر دارای اثربخشی بیشتری میباشد و در تحریک تولید کلاژن و الاستین بسیار مؤثر است. استفاده مداوم از میکرونیدلینگ سبب افزایش ضخامت پوست، درمان جای جوش و رفع چین و چروکهای پوست میشود.
از میکرونیدلینگ برای رفع چه عارضههای پوستی دیگری استفاده میشود؟
میکرونیدلینگ در موارد مختلفی جهت درمان مشکلات پوستی به کار گرفته میشود. این موارد عبارتند از:
- کاهش لکهای باقیمانده در اثر آبله مرغان
- کمک به سفت کردن پوست و بازیابی خاصیت ارتجاعی پوست (جهت رفع مشکلات پوستی ناشی از افزایش سن یا آسیبهای ناشی از نور خورشید)
- کاهش ترکهای پوستی
- کاهش خطوط ظریف روی پوست صورت، دستها، شانه، گردن و قسمت فوقانی سینه
- افزایش ضخامت پوست جهت کاهش چین و چروک
- درمان جای جوش
- کمک به کاهش لکههای پوستی
میکرونیدلینگ در چه قسمتهایی از بدن مورد استفاده قرار میگیرد؟
از میکرونیدلینگ در قسمتهای مختلفی از بدن استفاده میشود؛ ولی این روش درمانی بیشتر در قسمت صورت، گردن، شانه، قسمت فوقانی سینه و دستها مورد استفاده قرار میگیرد. از میکرونیدلینگ در قسمت رانها، باسن و شکم نیز استفاده میشود.
آیا برای انجام میکرونیدلینگ به مشاوره نیاز میباشد؟
بله، مشاوره یک بخش مهم از فرآیند درمان است. در جلسه مشاوره، متقاضی میتواند سوالات خود را با پزشک مطرح کند و پزشک نیز جزئیات کامل درباره روند درمان را شرح خواهد داد. پزشک همچنین اطلاعات لازم درباره تعداد جلسات درمانی مورد نیاز برای حل مشکلات پوستی را به متقاضی ارائه میدهد.
آیا میکرونیدلینگ باعث ایجاد درد میشود؟
ناحیه تحت درمان با استفاده از بیحسی موضعی، بیحس خواهد شد و در نتیجه دردی در طول درمان ایجاد نخواهد شد. البته ناحیه ابرو و قسمت فوقانی لب نسبت به درد حساسیت بیشتری دارند.