میکرونیدلینگ یک روش درمانی است که برای کاهش نشانههای مختلف سالخوردگی استفاده میشود. این روش باعث افزایش تولید کلاژن در پوست میشود. دستگاه میکرونیدلینگ شامل سوزنهای کوچک است که بر روی پوست استفاده میشوند و باعث ایجاد آسیبهای کوچک در پوست میشوند. این روش همچنین برای درمان ریزش مو نیز استفاده میشود. بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است، مشخص شده است که این روش میتواند به درمان آلوپسی آره آتا (طاسی منطقهای) نیز کمک کند.
طبق نظر متخصصین، روند ایجاد زخم در پوست میتواند سبب بازسازی فولیکولهای مو بشود. این امر سبب رشد مجدد مو و یا ضخیم شدن موهای نازک ناشی از طاسی با الگوی مردانه میشود.
میکرونیدلینگ چگونه به درمان ریزش مو کمک میکند؟
افراد میتوانند از این روش به همراه روشهای رایج درمان ریزش مو شامل مصرف ماینوکسیدیل یا فیناستراید جهت توقف ریزش مو و یا رشد مجدد مو استفاده کنند. سوزنهای ابزار میکرونیدلینگ باعث ایجاد آسیب جزئی شده و در صورت استفاده مکرر این آسیبها باعث بروز موارد زیر میشوند:
- سازماندهی مجدد کلاژن. بافت اسکار (فیبروز) در واقع رسوب نامنظم کلاژن زیر پوست میباشد. میکرونیدلینگ با ایجاد آسیب جزئی به از بین بردن این کلاژن و ایجاد کلاژن جدید کمک میکند. میکرونیدلینگ در واقع به اندازهای در پوست نفوذ نمیکند که باعث ایجاد بافت اسکار جدید شود (مشروط بر این که از سوزن با طول مناسب استفاده شود).
- افزایش میزان انتشار فاکتور رشد. میکرونیدلینگ سبب تحریک تولید فاکتورهای رشد مانند فاکتور رشد مشتق از پلاکت و فاکتور رشد فیبروبلاست میشود. این دو نوع فاکتور رشد سبب تنظیم سیکل رشد مو میشوند.
- بهبود جذب داروهای موضعی. با ایجاد آسیب جزئی در لایه اپیدرم پوست، داروهای موضعی راحتتر میتوانند به لایههای میانی و لایه زیرپوستی نفوذ کنند. در این حالت تاثیر داروهای موضعی افزایش پیدا میکند.
از میکرونیدلینگ علاوه بر درمان ریزش مو در چه مواردی استفاده میشود؟
- بهبود کیفیت و بافت پوست
- کمک به رفع خطوط ظریف و چین و چروک
- کاهش لکههای پوستی
- کاهش جای آبله و جای زخم
- استفاده از میکرونیدلینگ به همراه سرم مناسب به کاهش تولید چربی پوست کمک میکند.
میکرونیدلینگ در کلینیک یا خانه: کدام موثرتر است؟
انجام میکرونیدلینگ چه در منزل و چه در کلینیک امکانپذیر است اما مزایای استفاده از میکرونیدلینگ در کلینیک شامل استفاده از ابزار با کیفیت بالا، دسترسی به دانش تخصصی و بهرهمندی از مهارت و تجربه پزشک متخصص میباشد. افرادی مانند متخصص پوست و زیبایی و همچنین جراح زیبایی از بهکارگیری سوزن با طول مناسب جهت دستیابی به بهترین نتیجه و از عدم وارد شدن آسیب در طول روند درمان اطمینان حاصل میکنند.
اقدامات مورد نیاز پیش از میکرونیدلینگ
- 6 ماه قبل از درمان: خودداری از مصرف آکوتان برای مدت 6 ماه
- 2 هفته پیش از درمان: خودداری از انجام آی پی ال/ لیزردرمانی، عدم قرارگیری در معرض نور خورشید
- 1 هفته پیش از درمان: اجتناب از مصرف رتینوئیدها، آنتیبیوتیکهای موضعی، لایهبرداری پوست، اسیدهایی که ممکن است سبب خشک شدن یا سوزش پوست شوند (مانند آلفا هیدروکسی اسید (AHA)، بتا هیدروکسی اسید (BHA)، ماسکهای لایهبرداری پوست، سالیسیلیک اسید، هیدروکینون و محصولات بنزوئیل پروکساید جهت درمان آکنه). همچنین از موم، کرم موبر یا الکترولیز در ناحیه درمان نباید استفاده شود.
- 3 روز پیش از درمان: در ارتباط با قطع مصرف داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن، موترین یا ادویل 3 روز پیش از درمان با پزشک مشورت کنید.
اقدامات مورد نیاز در روز میکرونیدلینگ
- شستشوی ناحیه مورد نظر: ناحیه مورد نظر با استفاده از شامپوی ضد ریزش مو شستشو داده خواهد شد.
- بیحس کردن: پس از شستشو، بیحسی موضعی به مدت 45 دقیقه بر روی پوست سر قرار میگیرد. ماده بیحسی به کاهش درد در زمان درمان کمک میکند.
- استفاده از ابزار میکرونیدلینگ: در طول درمان، ابزار مخصوص میکرونیدلینگ بر روی محل مورد نظر استفاده شده و آسیبهای جزئی ایجاد میکند. بر خلاف روشهای دیگر که بر روی سطح پوست مورد استفاده قرار میگیرند، سوزنهای ابزار میکرونیدلینگ بر لایه میانی پوست اثر میکنند. روند درمانی میکرونیدلینگ بسته به ناحیه مورد نظر متغیر میباشد ولی معمولا 30 دقیقه طول میکشد.
اقدامات مورد نیاز پس از میکرونیدلینگ
احتمال وجود حساسیت بیشتر پوست سر نسبت به نور خورشید پس از انجام میکرونیدلینگ وجود دارد. در صورتی که در معرض آفتاب قرار گیرید، استفاده از کلاه به عنوان یک اقدام محافظتی برای پوست سر توصیه میشود. همچنین، استفاده روزانه از کرم ضد آفتاب نیز توصیه میشود.
یکی از عوارضی که ممکن است پس از میکرونیدلینگ روی پوست سر رخ دهد، احتمال بروز عفونت است. با وجود اینکه سوزنها اندک و کوچک هستند، اما میتوانند زخمهایی را ایجاد کنند. برای جلوگیری از بروز عفونت، باید به دقت اقدامات مراقبتی پس از درمان را رعایت کرد. ناحیهای که تحت درمان قرار گرفته است، باید به مدت چند روز تمیز نگه داشته شود و برای محافظت از پوست سر در برابر باکتریها، از مواد ضدعفونیکننده استفاده شود.
در صورتی که وضعیت عمومی سلامتی فرد درخواستدهنده به نحو مناسب نباشد یا در صورت وجود سابقه عفونت مکرر، احتمال بروز عفونت بیشتر میشود.
زمان بهبودی
میکرونیدلینگ باعث ایجاد زخمهای بسیار کوچک در پوست میشود. این روش در صورتی که به شیوه صحیح انجام شود نبایستی باعث خونریزی شود. (سوزنها بایستی در عمق مناسب و با میزان فشار مورد نیاز وارد پوست شوند).
زخمهای ایجاد شده باعث آغاز روند ترمیم و بهبود پوست میشوند. این امر سبب تحریک تولید کلاژن و تولید سلولهای پوستی جدید میشود.
زمان بهبودی به میزان فشار اِعمال شده، تعداد سوزنهای استفاده شده، مدت زمان میکرونیدلینگ و عمق نفوذ سوزنها بستگی دارد. سه مرحله ترمیم و بهبودی زخم شامل التهاب، تکثیر و بازسازی میباشند.
هر یک از این مراحل طبق تحقیقات انجام شده به شرح زیر میباشند:
مرحله 1: التهاب
عمق زخمهای ایجاد شده توسط سوزنها 5/0 تا 0/6 میلیمتر میباشد و برای مدت 24 تا 48 ساعت پس از میکرونیدلینگ علائم التهاب در زخمها مشاهده میشود. زخمهای ایجاد شده بدون هیچ اثری از بافت اسکار بسته خواهند شود.
به همین دلیل بسیاری از افراد روزانه از ابزار میکرونیدلینگ با سوزنهای 5/0 میلیمتری استفاده میکنند و در بیشتر کلینیکها از دستگاه دارای دارای سوزنهای 5/1 تا 2 میلیمتری (هر 1 تا 2 هفته) استفاده میشود.
مرحله 2: تکثیر
پس از واکنش التهابی اولیه، مرحله بعدی بهبود زخم تکثیر نام دارد. در این مرحله زخم با بافتهای جدید – ماتریس خارج سلولی، کلاژن و موارد دیگر- بازسازی شده تا زمینه برای رگزایی (آنژیوژنز) آماده شود.
مرحله تکثیر فورا پس از میکرونیدلینگ آغاز میشود و امکان دارد پس از دو ماه به اوج خود برسد. در حال حاضر نحوه تاثیر میکرونیدلینگ بر سلولهای بنیادی لایه میانی و خارجی پوست به طور دقیق مشخص نمیباشد.
مرحله 3: بازسازی
رشتههای کلاژن نوع 3 بدون هیچ اثری از بافت فیبروز در ماتریس پوست ادغام میشوند. در بیشتر موارد زمانی که سوزنهایی با طول 5/1 میلیمتری استفاده میشوند، کلاژن جدید از عمق 6/0 میلیمتری به سمت غشای پایه رسوب میکند.
زمان بهبودی زخمهای ناشی از میکرونیدلینگ به طور معمول 4 تا 6 هفته طول میکشد. زخمهای ایجاد شده توسط این روش، آسیبهای کنترلشده و جزئی به حساب میآیند، بنابراین نیاز به زمان مناسبی برای بهبود دارند. تعیین زمان دقیق بهبودی پس از میکرونیدلینگ مشکل است، زیرا عوامل متعددی در فرآیند بهبود زخم تأثیرگذارند. این عوامل اغلب به عمق نفوذ سوزنها و تفاوتهای بین افراد در فرآیند بهبود زخم مرتبط هستند. هرچه عمق نفوذ سوزن و فشار مورد استفاده در میکرونیدلینگ بیشتر باشد، نیاز به زمان بیشتری برای بهبود خواهد بود. در بعضی موارد، ممکن است مرحله بازسازی زخمهای کوچک هم به مدت چند هفته یا بیشتر زمان نیاز داشته باشد.
به منظور بهبود مناسب پوست سر، باید زمان کافی بین جلسات میکرونیدلینگ را در نظر گرفت. در غیر این صورت، احتمال بروز عوارض جانبی مانند التهاب یا تشکیل جای زخم افزایش مییابد و این عوامل ممکن است در بلندمدت از رشد مجدد مو جلوگیری کنند.
میکرونیدلینگ جهت درمان ریزش مو شامل چه مواردی میباشد؟
- برنامهریزی و اقدامات پیش از درمان: هر جلسه درمانی میکرونیدلینگ به طور متوسط به حدود دو ساعت زمان جهت اقدامات پیش از درمان نیاز دارد. روند انجام میکرونیدلینگ نیز در حدود 20 تا 30 دقیقه طول میکشد.
- بروز درد: بسته به آستانه تحمل درد متقاضی، امکان دارد سوزنها باعث بروز درد متوسط یا بسیار خفیف شوند. جهت تسکین درد، بیحسی موضعی در ناحیه تحت درمان استفاده میشود.
- نتیجه درمان: بهبود پوست معمولا بین 48 تا 72 ساعت پس از درمان صورت میگیرد.
عوارض احتمالی پس از میکرونیدلینگ
با توجه به بروز زخم در اثر میکرونیدلینگ، احتمال بروز عوارض نیز وجود دارد. شایعترین عوارض جانبی ناشی از میکرونیدلینگ شامل قرمزی، حس خارش یا سوزش، کبودی و یا تراوش از محل زخم میباشند. بروز قرمزی و التهاب بسیار متداول میباشد و بایستی پس از پنج روز تسکین پیدا کند.
چه افرادی نباید از میکرونیدلینگ استفاده کنند؟
برخی از افراد بدون نظارت پزشک نباید از میکرونیدلینگ استفاده کنند. این افراد شامل موارد زیر میباشند:
- زنان باردار
- زنان و مردان مبتلا به هموفیلی یا عارضههای دیگری که سبب اختلال در روند بهبود زخم میشوند
- افرادی که از داروهای رقیقکننده خون یا داروهای مشابه استفاده میکنند
همچنین افراد دارای سابقه زخمهای باز و یا افرادی که در قسمت پوست سر یا خط رویش مو دارای آکنه و یا زخم باز هستند نیز نباید از این میکرونیدلینگ استفاده کنند.