لوگو دکتر محرابیان

021-88427630

نقاط فوردایس (تجمع غدد چربی زیر پوست) چیست؟

فهرست مطالب

لکه های فوردایس برجستگی‌هایی به رنگ زرد مایل به سفید هستند که در اطراف لب‌ها یا داخل گونه‌های شما ایجاد می‌شود.به احتمال کمتر بر روی آلت تناسلی و کیسه بیضه آقایان و لب های تناسلی خانم‌ها نیز می توانند ایجاد شوند.

این لکه ها که گرانول های فوردایس یا غدد فوردایس هم نامیده می شوند، غدد چربی بزرگ شده هستند، که کاملا نرمال، بی ضرر و بدون درد هستند. طبق گزارشی که در سال 2015 در مجله Clinical Case Reports and Reviews منتشر شده‌است، این ضایعات در 70 تا 80 درصد بزرگسالان رخ می‌دهد. این غدد چربی، که غدد سبابه نامیده می شوند معمولاً با فولیکول‌های مو در ارتباطند.

ممکن است این مطلب نیز برای شما مفید باشد: اسمگما چیست و رابطه آن در افراد آلوده به HPV با سرطان دهان چه می‌باشد؟

چگونه می‌توانید جوش‌های فوردایس را شناسایی کنید؟


شناسایی جوش‌های فوردایس

اندازه لکه‌های فوردایس حدود 1 تا 3 میلی متر (04.  تا 12.  اینچ) است اما می‌توانند بزرگتر نیز باشند. آن‌ها معمولاً زرد روشن یا به‌ رنگ پوست هستند. البته اگر در ناحیه تناسلی شما ایجاد شوند، ممکن است به رنگ قرمز نیز دیده شوند. کشیدن پوست اطراف این جوش‌ها باعث بهتر دیده‌ شدن آن‌ها می‌شود.

بروز این عارضه پوستی بی‌ضرر در اطراف لب، داخل لب یا داخل گونه‌ها شایع‌تر است.

غدد فوردایس اغلب حتی دیده هم نمی‌شوند، اما در بعضی موارد ممکن است ناخوشایند باشند. لازم به ذکر است این غدد دردناک، خارش‌دار یا عفونی نیستند، در اطراف ناحیه تناسلی مردان در هنگام برقراری رابطه جنسی غدد فوردایس به‌ ندرت امکان خونریزی داشته و شاید دردناک باشند.

برخی دیگر از عارضه‌های پوستی ممکن است شبیه لکه‌های فوردایس ظاهر شوند، از جمله:

  • کیست‌های میلیوم، که برجستگی‌های سخت، سفید و گردی است که بعضا بر روی صورت افراد دیده می‌شود.
  • هایپرپلازی سباسه که می تواند ایجاد برجستگی های کوچک و نرم نماید.
  • کیست‌های اپیدرموئید (کیست چربی غیرسرطانی)، توده‌های کوچک و سختی هستند که می‌توانند در زیر پوست شما ایجاد شوند.
  • BCC (سرطان سلول های بازال) نوعی سرطان پوست که میتواند به‌ صورت برجستگی یا لکه های قرمز یا سایر اشکال ظهور یابد.

در ناحیه تناسلی ممکن است لکه‌های فوردایس با زگیل‌های تناسلی یا یک بیماری مقاربتی دیگر اشتباه گرفته شود.

تفاوت جوش فوردایس و زگیل


غدد چربی زیر پوست(غدد سباسه) به طور طبیعی در ساختار پوست ما وجود دارد. تجمع این غدد در پوست نواحی مختلف باعث ایحاد دانه های جدا و یا بهم پیوسته ای میگردد که به رنگهای کرمی زرد و یا هم رنگ پوست گردیده و در چند ناحیه بارز تر است. این نواحی شامل موارد ذیل است: روی لب، داخل مخاط دهان، کیسه بیضه و تنه آلت تناسلی آقایان، پوست اطراف ناحیه تناسلی خانمها و قسمت داخلی لب کوچک تناسلی خانمها و همجنین دور نوک پستان.
بر روی لب و نواحی تناسلی به نام نقاط فوردایس( فوردایس اسپات) و در دور نوک سینه به نام غدد مونتگومری نامیده میشوند. این موارد همه طبیعی است و برای ترشح چربی و جلوگیری از خشکی پوست در ساختار پوست تعبیه شده و نیاز به درمان ندارد. ولی گاهی بعلت عدم اطلاع بیماران و یا پزشکانی که تجربه تشخیصی ندارند با زگیل تناسلی در تشخیص اشتباه گردند

گاهی اوقات، لکه‌های فوردایس با زگیل‌های تناسلی اشتباه گرفته می‌شوند. باید در نظر داشته باشید که لکه‌های فوردایس یک عارضه طبیعی و بی‌خطر پوست هستند اما زگیل‌های دستگاه تناسلی توسط ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV ایجاد می‌گردند. زگیل تناسلی یک بیماری عفونی است که ممکن است از طریق رابطه جنسی، رابطه دهانی و یا استفاده از اسباب بازی‌های جنسی آلوده منتقل شود.

HPV به‌ راحتی قابل تشخیص نیست و بسیاری از افراد علائم شایع این بیماری را نیز ندارند. علائم این بیماری عبارتند از:

  • برجستگی‌های تکی یا در گروه‌های کوچک
  • برجستگی‌هایی در اطراف مقعد شما
  • برجستگی‌هایی در نوک یا بدنه آلت تناسلی
  • برجستگی‌هایی روی کیسه بیضه
  • برجستگی‌هایی در مجرای ادرار
  • برجستگی‌هایی نازک و انعطاف پذیر
  • برجستگی‌هایی شبیه گل‌کلم
  • برجستگی‌هایی گوشتی، خاکستری یا قرمز

همچنین ممکن است علائم دیگری با زگیل تناسلی همراه باشند، از جمله:

  • درد در هنگام رابطه جنسی
  • درد هنگام ادرار
  • سوزش
  • خارش
  • بوی بد
  • ترشح
  • خونریزی جزئی از لکه‌ها بعد از رابطه جنسی

اگر این علائم را دارید، باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

چه عواملی باعث به‌ وجود آمدن لکه های فوردایس می‌شود؟


لکه های فوردایس بخشی از آناتومی طبیعی شماست. آن‌ها در بدو تولد وجود دارند، اما معمولاً تا دوران بلوغ به چشم نمی‌آیند. در دوران بلوغ تغییرات شدید و ناگهانی هورمون‌ها منجر به بروز آن‌ها می‌گردد.

آیا افرادی هستند که در معرض افزایش لکه های فوردایس باشند؟


طبق مطالعه‌ای که در مجله Clinical Case Reports and Reviews منتشر شده است، زنان دو برابر بیشتر از مردان درگیر این عارضه پوستی هستند. برخی منابع، افراد با پوست چرب را بیشتر مستعد بروز این غدد چربی می‌دانند. همچنین در برخی از مطالعات لکه‌های فوردایس با بیماری‌های جدی‌تری مرتبط دانسته شده‌اند.

مطالعه‌ای که در سال 2014 بر روی اعضای خانواده‌ها انجام شد نشان داد که 100 درصد کسانی که دارای اشکال موروثی سرطان روده بزرگ هستند، دور دهان خود لکه های فوردایس دارند.

محققان این بررسی علمی، وجود لکه‌های فوردایس را کمکی بزرگ به پزشکان خانواده به‌ منظور تشخیص زود هنگام این نوع سرطان می‌دانند. البته طبق گفته محققان این پژوهش، تحقیقات بیشتری در مورد این مسئله لازم است.

مطالعه دیگری که در مجله تحقیقات دندانپزشکی منتشر شده است نشان می‌دهد که وجود تعداد زیاد لکه‌های فوردایس در اطراف و یا داخل دهان شما ممکن است با چربی خون مرتبط باشد. (بیماری چربی خون مرتبط با افزایش سطح چربی در خون شما است و یک عامل بسیار خطرناک در بروز بیماری‌های قلبی است.)

توجه به این نکته مهم است که این شرایط با لکه‌های فوردایس مرتبط هستند و لکه‌های فوردایس عامل بروز این بیماری نیست.

ممکن است این مطلب نیز برای شما مفید باشد: اسمگما چیست و رابطه آن در افراد آلوده به HPV با سرطان دهان چه می‌باشد؟

آیا لازم است به پزشک مراجعه کنید؟


مراجعه به پزشک برای درمان جوش‌های فوردایس

لکه‌های فوردایس خوش‌خیم هستند، هیچ نوع بیماری خاص پوستی ایجاد نمی‌کنند و اصولا حتی قابل اعتنا نیز نیستند. در بیشتر موارد با اینکه خوش‌خیم هستند، ممکن است شما آن‌ها را با دیگر عارضه‌های خوش‌خیم پوستی اشتباه بگیرید.

اگر لکه‌هایی روی اندام تناسلی خود مشاهده کردید به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است این لکه‌ها لکه‌های فوردایس نبوده و در واقع علائم بیماری‌های مقاربتی باشند. پزشک شما می‌تواند سایر علل احتمالی برجستگی را بررسی کند یا آن‌ها را تشخیص داده و درمان کند.

اگر روی لب‌های خود لکه‌های فوردایس دارید و از شکل ظاهری آن‌ها ناراضی هستید، با پزشک خود مشورت کنید. شاید برای رفع آن‌ها شما را به متخصص پوست ارجاع دهند.

لکه‌های فوردایس چگونه تشخیص داده می‌شوند؟


پزشک شما به‌ احتمال زیاد لکه‌های فوردایس را فقط با توجه به ظاهر آن‌ها تشخیص می‌دهد. در برخی موارد، ممکن است برای تشخیص بهتر از آن‌ها نمونه‌برداری کنند. در این‌ صورت، نمونه‌ای از بافت را از ناحیه مورد نظر برداشته تا زیر میکروسکوپ بررسی کنند.

لکه‌های فوردایس چگونه درمان می‌شوند؟


لکه‌های فوردایس معمولاً نیازی به درمان ندارند. اما اگر می‌خواهید لکه‌ها را به دلایل زیبایی از بین ببرید، روش‌های درمانی متعددی وجود دارند که آن‌ها را با هم بررسی می‌کنیم.

جراحی میکروپانچ

جراحی میکروپانچ یکی از انواع روش‌های درمانی جوش‌های فوردایس

یکی از انواع روش‌های درمانی لکه‌های فوردایس جراحی میکرو پانچ است که به‌ منظور از بین بردن سریع و موثر در صورت یا ناحیه تناسلی شما انجام می‌گیرد. ممکن است برای اینکه درد کمتری احساس کنید پزشک جراح از بی‌حس کننده موضعی استفاده کند. پس از بی‌حسی با استفاده از یک وسیله به شکل قلم بافت ناخواسته از بین می‌رود. در این روش جای زخم باقی نمی‌ماند. مطالعه‌ای که در سال 2013 در مجله جراحی پلاستیک، ترمیمی و زیبایی (Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery) منتشر شد، نشان داد که بیمارانی که با این روش درمان شده‌اند هیچ نشانه‌ای از تکرار لکه‌های فوردایس در یک سال پس از جراحی گزارش نکرده‌اند.

درمان با لیزر

استفاده از لیزر دی‌اکسیدکربن به‌ منظور از بین بردن لکه‌های فوردایس امری معمول است. با این حال، این نوع لیزر درمانی ممکن است جای زخم ایجاد کند. لازم به ذکر است لیزرهای Pulsed dye جای زخم کمتری ایجاد می‌کنند. به هر حال عملکرد هر دو لیزر از طریق پرتو نوری متمرکز با فرکانس‌های مختلف می‌باشد، البته درمان با استفاده از لیزر Pulsed dye کمی گران‌تر است.

درمان‌های موضعی

به‌ منظور کوچک شدن یا از بین‌ بردن جوش‌های فوردایس از مالیدن اسید بیکلوراستیک و ترتینوئین (Avita، Retin-A) بر روی ناحیه درگیر جوش‌های فوردایس و همچنین از ایزوترتینوئین خوراکی (Sotret ،Claravis) استفاده می‌شود.

پزشک شما ممکن است این نوع درمان را در کنار لیزرتراپی برای شما تجویز کند. لازم به ذکر است عوارض جانبی مانند التهاب و احساس سوزش پس از استفاده از این شیوه درمانی گزارش شده است.

سایر روش‌های درمانی

سایر درمان‌ها شامل الکترودسیسیکاسیون/ کاتریزاسیون می‌باشد.

به‌ طور کلی چگونه با این عارضه پوستی رفتار کنیم؟


نکته مهم در مواجهه با لکه‌های فوردایس این است که بدانیم به‌ طور کلی این عارضه بدون نیاز به درمان از بین می‌رود. این عارضه پوستی امری طبیعی بوده، جای هیچ نگرانی ندارد و یک بیماری خاص به‌ شمار نمی‌آید. اغلب مردم این جوش‌ها را بر روی پوست خود دارند.

لکه‌های فوردایس بی‌ضرر هستند. اگر به دلایل زیبایی باعث ناراحتی شما می‌شوند، بهتر است در مورد آن‌ها با پزشک خود مشورت کنید. هیچ درمان خانگی موثری برای این عارضه پوستی تا به امروز گزارش نشده‌است. سعی کنید آن‌ها را فشار ندهید، چون ممکن است با تحریک کردن بیشتر شوند.

ممکن است این مطلب نیز برای شما مفید باشد: اسمگما چیست و رابطه آن در افراد آلوده به HPV با سرطان دهان چه می‌باشد؟

دکتر ابوالفتح محرابیان

دکتر ابوالفتح محرابیان

متولد سال ۱۳۴۹ پس از اخذ دیپلم در رشته تجربی در سال۱۳۶۸ با رتبه عالی درکنکور سراسری در رشته پزشکی دانشگاه شهید بهشتی پذیرفته شده و در سال۱۳۷۵ با مدرک دکتری پزشکی فارغ التحصیل گردید .پس از گذراندن خدمات با توجه به علاقه فراوان به رشته پوست با موفقیت در امتحان دستیاری این رشته پذیرفته و موفق به اخذ مدرک تخصصی پوست ،مو و زیبایی گردید.

دکتر ابوالفتح محرابیان

دکتر ابوالفتح محرابیان

متولد سال ۱۳۴۹ پس از اخذ دیپلم در رشته تجربی در سال۱۳۶۸ با رتبه عالی درکنکور سراسری در رشته پزشکی دانشگاه شهید بهشتی پذیرفته شده و در سال۱۳۷۵ با مدرک دکتری پزشکی فارغ التحصیل گردید .پس از گذراندن خدمات با توجه به علاقه فراوان به رشته پوست با موفقیت در امتحان دستیاری این رشته پذیرفته و موفق به اخذ مدرک تخصصی پوست ،مو و زیبایی گردید.

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
تماس