میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ ازجمله روشهای درمانی رایج برای برخی عارضههای پوستی مشابه هستند. در این دو روش از مکانیسمهای مختلفی برای تأثیر بر روی پوست استفاده میشود. میکرودرم ابریژن روش ایمنتری است چراکه تنها بر روی لایهی سطحی پوست مؤثر است. میکرونیدلینگ بر روی لایههای عمقیتر پوست نیز اثر میگذارد. هر دوی این روشها باید توسط متخصص مربوطه انجام شوند. انجام میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ در خانه توصیه نمیشود.
میکرودرم ابریژن چیست؟
میکرودرم ابریژن در طی دههی اخیر در حال رواج بیشتر است چراکه روشی ساده و مقرون به صرفه بوده و مدت زمان بهبودی آن کوتاه است. تمایز میکرودرم ابریژن از درم ابریژن که یک روش تهاجمی برای درمان آسیبهای ناشی از اشعهی فرابنفش و جای زخم است اهمیت زیادی خواهد داشت.
روش انجام
درم ابریژن یک روش سنتی برای لایه برداری پوست بوده که معمولاً با بیهوشی عمومی انجام میشود. در این روش از دستگاه خاصی برای برداشتن لایههای عمقی پوست استفاده میشود و زخمها به جا مانده در اثر این روش ممکن است برای بهبودی به هفتهها زمان احتیاج داشته باشند. این بهبود باعث ایجاد پوست جدید و افزایش کیفیت پوست خواهد شد ولی این روش خطراتی مثل لکههای پوستی (سفید شدن پوست) و باقی ماندن جای زخم را به همراه خواهد داشت. درم ابریژن امروزه رواج زیادی ندارد چراکه لیزر درمانی میتواند اثرات مشابه را با دقت بالاتری ارائه کند.
در میکرودرم ابریژن نیز لایههای سطحی و سلولهای مردهی پوستی برداشته میشوند.
میکرودرم ابریژن روشی غیرتهاجمی و بی خطر است. در این روش از یک جریان پرفشار کریستالهای ریز برای صیقل دادن به پوست استفاده خواهد شد. این کار لایهی سطحی پوست که دارای سلولهای مرده است را از بین برده ولی آسیبی به لایههای عمقیتر وارد نخواهد کرد. این روش عموماً بدون درد بوده و عوارض جانبی آن مثل قرمز شدن پوست نیز خفیف خواهند بود. این روش برای اکثر انواع پوست بی خطر بوده و نیازی به طی کردن دورهی بهبودی نخواهد داشت. هدف از انجام این روش بهبود بافت و درخشش پوست خواهد بود.
موارد استفاده از میکرودرم ابریژن
از آن جایی که این روش درمانی تنها عمق کمی از پوست را درگیر میکند، عوارض درمان شده با آن نیز محدود خواهند بود از جمله:
- چین و چروک های ریز
- لکه دار شدن پوست
- جوش های سر سیاه
- روزنههای درشت پوست
- کدر شدن پوست
لازم به ذکر است که اثرات زیبایی میکرودرم ابریژن تنها به مدت چند هفته باقی مانده و برای حفظ آنها جلسات درمانی مکرر لازم خواهد بود.
اثرگذاری میکرودرم ابریژن
با وجود اینکه میکرودرم ابریژن یکی از رایجترین روشهای درمانی موجود است، اکثر پزشکان باور دارند که این روش تأثیر کافی ندارد. این تصور عموماً به خاطر استفادهی گسترده از میکرودرم ابریژن برای مقاصد نامناسب مثل چروک های عمیق و جای زخم ایجاد شده است. درمان این عارضهها نیازمند درگیری لایههای عمقیتر پوست خواهد بود. این عارضهها با استفاده از روشهای سطحی مثل میکرودرم ابریژن بهبود نخواهند یافت.
البته شواهدی وجود دارند که میکرودرم ابریژن میتواند تولید کلاژن را تحریک کند. کلاژن یک پروتئین در پوست بوده که مسئول ایجاد انعطاف و طراوت است. تولید کلاژن باعث پر شدن برخی ضایعات پوستی مثل چروک های ریز و جای زخمهای خفیف خواهد شد. این روش همچنین با برداشتن سد خارجی پوست، جذب مواد مغذی مثل ویتامین آ یا کرمهای آنتی اکسیدان از طریق پوست را افزایش خواهد داد. میکرودرم ابریژن برای ترمیم عارضههای بافتی خفیف و لکههای پوستی که در اثر آفتاب سوختگی ایجاد شدهاند مناسب خواهد بود.
میکرونیدلینگ چیست؟
میکرونیدلینگ یک روش زیبایی نسبتاً جدید ولی رایج است که برای جوانسازی پوست و درمان عارضههای مختلف از جمله جای زخم، چین و چروک و خطوط چاقی و لاغری استفاده میشود. این روش نسبت به روشهای دیگر جوانسازی مثل لایه برداری با لیزر ارزانتر بوده و شواهد نشان میدهند که در تولید کلاژن مؤثر است.
روش انجام
در این روش از یک دستگاه خودکار مانند استفاده میشود که سوزنهای بسیار ریزی با قطر 0.1 میلیمتر در آن وجود دارند. این دستگاه سوراخهای ریزی را در لایهی سطحی پوست ایجاد کرده و در لایههای عمقی پوست آسیبهای میکروسکوپی وارد میکند. این آسیبها و خونریزی پوست باعث تحریک روند ترمیم زخم در پوست شده و تولید کلاژن و الاستین در پوست افزایش مییابند.
میکرونیدلینگ معمولاً با استفاده از داروهای بی حسی موضعی انجام میشود تا ناراحتی بیمار به حداقل برسد. انجام این روش بسته به اندازهی ناحیهی مورد درمان بین 10 تا 20 دقیقه زمان نیاز دارد. قبل از انجام این روش پوست باید با استفاده از محصولات مراقبتی مناسب مثل کرم رتینوئید (ویتامین آ) و آنتی اکسیدان هایی مثل ویتامین ث که جوانسازی پوست را تحریک میکنند تیمار شود. پس از درمان ممکن است مقداری خونریزی نقطهای مشاهده گردد که سریعاً برطرف خواهد شد. همچنین ممکن است قرمزی پوست و مقداری ناراحتی خفیف وجود داشته باشد. ممکن است بیمار به مدت چند روز شاهد تورم خفیف و قرمزی پوست باشد.
خوشبختانه عوارض این عمل نادر هستند. عفونتهای پوستی، فعال شدن هرپس (تبخال)، لکههای التهابی و تشدید بیماریهای پوستی ازجمله عوارض این عمل هستند. باقی ماندن جای زخم نیز در اثر این روش گزارش شده ولی نادر است. سوراخهای ایجاد شده به سرعت بسته خواهند شد (در حدود 15 دقیقه) که نشان دهندهی احتمال پایین بروز عفونت پوستی خواهد بود.
کدام عارضههای پوستی را میتوان به طور مؤثر با کمک میکرونیدلینگ درمان کرد؟
این روش درمانی نسبت به میکرودرم ابریژن طیف وسیعتری از عارضهها را پوشش خواهد داد.
این روش با تحریک تولید کلاژن میتواند ضایعات عمیق پوستی را نیز درمان کند ازجمله:
- چین و چروک های درشت
- جای جوش
- خطوط چاقی و لاغری
- شل شدن پوست پس از کاهش وزن قابل توجه
این روش با تأثیر بر روی اپیدرم میتواند عارضههای سطحی مثل موارد زیر را نیز درمان کند:
- روزنههای پوستی درشت
- لکههای پوستی
- چین و چروک های ریز
- کدر شدن پوست
به علاوه میتوان از میکرونیدلینگ در برخی از بیماریهای خود ایمنی پوست نیز استفاده کرد. برای مثال میتوان به آلوپسی آره آتا که در آن فرد دچار ریزش ناگهانی مو میشود و یا ویتیلیگو که به شکل لکههای پوستی بروز میکند اشاره کرد. در این موارد سوراخهای ریز پوستی به جذب سریعتر داروها کمک خواهند کرد.
تاثیرگذاری روش
مطالعات انجام شده نشان میدهند که چین و چروک ها و زخمهای درمان شده با میکرونیدلینگ در اثر تولید کلاژن و الاستین به خوبی بهبود پیدا میکنند. آسیبهای ریز وارد شده به لایههای عمقی پوست باعث شروع یک روند التهابی شده که تولید مثل سلولی در پوست و تشکیل پوست جوان را تحریک میکنند.
مطالعات نشان میدهند که پس از میکرونیدلینگ، ضخامت رشتههای الاستین و کلاژن در پوست افزایش مییابد و این بهبودی در عرض سه تا چهار هفته قابل مشاهده خواهد بود. تغییرات بیشتری در طی ماههای بعدی درمان نیز مشاهده خواهند شد.
با وجود اینکه این روش تاثیرگذاری قطعی دارد، ممکن است ایجاد اثرات آن زمان بر و کند باشد. میتوان با استفاده از روشهای درمانی ترکیبی مثل میکرونیدلینگ به همراه لایه برداری شیمیایی یا پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) کارایی این روش را افزایش داد. در اکثر موارد برای رسیدن به نتایج درمانی مناسب، چندین جلسهی درمانی در طی یک دورهی طولانی مدت لازم خواهد بود.
به طور کلی میتوان گفت که هر چقدر یک روش درمانی تهاجمیتر باشد، جلسات درمانی مورد نیاز برای رسیدن به هدف مطلوب کمتر خواهد بود. ولی این امر به معنی مدت زمان بیشتر برای بهبودی پس از درمان نیز خواهد بود. انتخاب گزینهی صحیح میتواند روند پیچیدهای باشد و به نوع و شدت مشکل فرد، مشکلات همراه، نوع پوست و نتایج مطلوب وی بستگی خواهد داشت. همچنین بودجهی لازم و سبک زندگی فرد نیز در این تصمیم گیری مؤثر خواهند بود.
برخی از متخصصین بنا به در دسترس بودن یک روش و تجربهی آنها در انجام روش به تبلیغ آن میپردازند ولی هزینهی لازم برای رسیدن به اهداف مطلوب باید قبل از شروع درمان با دقت مورد بررسی قرار بگیرد.
میکرودرم ابریژن یا میکرونیدلینگ: مقایسهی خصوصیات کلیدی
در جدول زیر به مقایسهی کلیدی دو روش میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ خواهیم پرداخت.
بعد مقایسه |
میکرودرم ابریژن |
میکرونیدلینگ |
لایههای پوستی درگیر |
فقط اپیدرم |
اپیدرم و درم |
مکانیسم |
لایه برداری پوست |
القای کنترل شدهی التهاب و روند ترمیمی پوست |
میزان تهاجم |
غیر تهاجمی |
کم تهاجمی |
موارد استفاده |
چین و چروک های ریز
لکههای پوستی درشت بودن روزنههای پوستی جوش های سر سیاه کدر شدن پوست |
چین و چروک های ریز و درشت جای جوش لکههای پوستی جوش های سر سیاه کدر شدن پوست شل شدن پوست پس از کاهش وزن قابل توجه خطوط چاقی و لاغری برخی از بیماریهای خود ایمنی پوست |
ماندگاری اثر |
حدود 2 هفته |
چندین ماه |
فاصلهی بین جلسات |
هر 2 هفته |
هر 3 تا 4 هفته برای جای جوش هر 3 ماه برای جوانسازی پوست |
مقایسهی این دو روش نشان میدهد که میکرونیدلینگ میتواند برای جوانسازی پوست نسبت به میکرودرم ابریژن روش مؤثرتری باشد. این روش طیف وسیعتری از عارضههای پوستی را پوشش داده و اثرات آن ماندگاری بیشتری خواهند داشت. جلسات درمانی میکرونیدلینگ نیز فاصلهی بیشتری از یکدیگر داشته و آن را به روشی مقرون به صرفهتر تبدیل میکنند.