لوگو دکتر محرابیان

021-88427630

۱۹ فروردین۱۴۰۳

بیماری پیتریازیس روزه آ: علت، علائم و درمان

فهرست مطالب

پیتریازیس روزه آ، بثورات پوستي خود محدود شونده است. اگرچه بثورات مي توانند خيلي گسترده باشند اما خود بيماري خفيف است. اغلب جوانان را تحت تاثير قرار مي دهد اما مي تواند در هر سني اتفاق افتد. خود به خود بدون درمان از بين مي رود.

بیماری پیتریازیس روزه آ

پیتریازیس روزه آ چيست؟

پیتریازیس روزه آ یک نوع بثورات پوستی است که محدود به خودش می‌شود و هم در بزرگسالان و هم در کودکان رخ می‌دهد. این بیماری بیشتر در کودکان و جوانان شایع است و در بازه سنی ۱۰ تا ۳۵ سال بیشتر دیده می‌شود. اغلب در فصل‌های بهار و پاییز رخ می‌دهد.

دلیل دقیق بروز این بیماری هنوز مشخص نیست. هیچ میکروبی مانند باکتری، ویروس یا قارچ به عنوان عامل مشخص نشده است، اما برخی از انواع خاص ویروس هرپس انسانی ممکن است در این بیماری نقش داشته باشند. این بیماری به علل مربوط به تغذیه، داروها یا استرس مرتبط نیست. با این حال، برخی از داروها (مانند داروهای استفاده شده برای درمان آرتروز) ممکن است باعث بروز بثورات مشابه پیتریازیس روزه آ شوند. پیتریازیس روزه آ در اکثر موارد به دیگران منتقل نمی‌شود و معمولاً محدود به فرد خودش می‌شود.

برای دریافت مشاوره تزریق بوتاکس، تزریق ژل، لیزر‌درمانی و هایفوتراپی صورت با شماره های ۰۲۱۸۸۴۲۷۶۳۰ و ۰۲۱۸۸۴۰۳۸۱۵ تماس بگیرید.

بثورات در پیتریازیس روزه آ چگونه است؟

يك ضايعه اوليه به نام ضايعه پيشرو ‘herald patch’ اول در پوست شكل مي گيرد. اين ضايعه گرد يا بيضي شكل است و ۲ تا ۵ سانتي متر قطر دارد و قرمز/صورتي است. اغلب بر روي سينه يا پشت شكل مي گيرد اما گاهي ممكن است بر روي شكم، گردن، پشت، ران يا بالا هاي بازو باشد. با اين وجود، در بسياري از موارد ضايعه اوليه تشكيل نميشود يا بدون اينكه فرد متوجه آن شود از بين مي رود.

در حدود ۵ تا ۱۵ روز بعد بثورات گسترده تري به مدت ۱۰ روز به تدريج ظاهر ميشوند. اين بثورات مي توانند به بيشتر قسمتهاي بدن گسترش يابد. با اين وجود، اغلب صورت را تحت تاثير قرار نمي دهد.

اين بثورات از دانه هاي بيضي شكل به قطر ۱ تا ۳ سانتي متر و به رنگ صورتي تشكيل شده اند كه كوچك تر از ظايعه اوليه هستند. اغلب اين دانه ها به نظر خطوطي را موازي چين و شكن هاي پوست شكل مي دهند.

اين بثورات مي تواند بسيار خارش داشته باشد. در طول زمان از بين مي رود اما ممكن است چند هفته طول بكشد. زخم يا نشاني از خود باقي نمي گذارد. حمله ثانويه بسيار نادر است اما گزارش شده است.

اين توصيف يك نمونه كلي است كه به نظر اغلب افراد مبتلا به اين گونه هستند. گاها، بثورات ممكن است فقط بازوها و پاها را تحت تاثير قرار دهد. به ندرت، سبب پوسته پوسته شدن پوست ميشود كه مي تواند مشكل ساز باشد.

علائم

  • لکه مادر: اولین نشانه این بیماری، ایجاد لکه پوستی است که معمولا بزرگ است و بمدت ۲ هفته بطول می انجامد که به آن ” هرالد ” و یا ” لکه مادر” میگویند. در افرادی که پوست روشن دارند لکه معمولا به رنگ صورتی دیده میشود و در افرادی که پوست تیره دارند لکه به رنگ قهوه ای دیده میشود
  • لکه های دختر: بعد از مدتی ممکن است لکه های کوچکتر ولی با تعداد زیاد روی پوست ایجاد شود که ممکن است در هر قسمتی از بدن مانند گردن ویا سینه و شکم و بقیه اعضای بدن دیده شود که بیضی شکل هستند و ممکن است حتی این لکه های کوچک در کنار یکدیگر یک شکل هندسی مانند درخت را ایجاد کنند که به اینها لکه های دختر گفته میشود.
  • زخم در مناطق در معرض نور: ممکن است لکه ها در صورت و یا دست و پا نیز دیده شود
  • خارش: لکه ها ممکن است در نیمی از افراد دچار شده به این بیماری با خارش همراه باشد. خارش وقتی بدتر میشود که پوست به هر دلیلی مانند حمام و یا فعالیت زیاد گرم شود.
  • در موارد نادر، در بعضی از افراد، بیماری ممکن است با لکه مادر نمایان شود و لکه های دختر را روی پوست خود نبینند.

چه کسانی این بیماری را می گیرند؟

شانس گرفتن این بیماری برای همه افراد وجود دارد . اما این شانس برای این افراد بسیار بیشتر است

  • بین ۱۰ تا ۳۵ سال دارند
  • در دوران بارداری بسر میبرند

علت پیتریازیس روزه آ

این بیماری به علت دوباره فعال شدن ویروس هرپس تیپ ۶ و ۷ رخ میدهد که موجب روزئولای نوزادی نیز می شوند

ویروس و واکسن آنفولانزا گاه بیماری را فعال می کنند فعال شدن ویروس در برخی افراد به علت زیر رخ می دهد:

  • واکنش به داروها در تعداد اندکی گزارش شده است
  • یا ضایعات شبیه پتیریازیس روزه در اثر داروها
  • مثل مهار کننده های  تبدیل آنزیم انژیوتانسین
  • داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
  • هیدروکلروتیازیدها
  • تربینافین
  • طلا   ترکیبات
  • ضد جنون های آتیپیک

مدت زمان ماندگاری

  • مدت زمان درمان بیماری ممکن است بین ۶ تا ۱۲ هفته طول بکشد، اما ضایعات سفید یا قهوه‌ای ممکن است تا چندین ماه در ناحیه مورد تاثیر باقی بمانند. در نهایت، پوست به حالت طبیعی خود بازمی‌گردد.
  • در حدود ۱ تا ۳ درصد افراد، حمله دوم از این بیماری رخ می‌دهد. هرچند در سال‌های بعد، ممکن است عوامل ویروسی دیگری نقش ایفا کنند.

آیا پیتریاز روزه آ عوارضی دارد؟

در خانم باردار ممکن است باعث ایجاد سقط شود و زایمان زود رس و سایر عوارض متعاقب آن و پتریاز روزه آتیپیک ناشی از دارو ها باعث واکنش شدید پوستی تحت عنوان سندرم واکنش دارویی می شود.

تشخیص پزشکان

پزشکان متخصص پوست اغلب اگر به وجود این بیماری مشکوک شوند با یک آزمایش خون و یا نمونه برداری از پوست نسبت به وجود این بیماری اطمینان حاصل می کنند.

درمان‌


درمان‌ عمدتاً با هدف‌ تسكين‌ خارش‌ انجام‌ مي‌شود. حمام‌ كردن‌ طبق‌ روال‌ معمول‌ با يك‌ صابون‌ ملايم‌ توصيه‌ مي‌شود. استفاده‌ از آب‌ گرم‌ و نه‌ آب‌ داغ‌ توصيه‌ مي‌گردد زيرا آب‌ داغ‌ ممكن‌ است‌ خارش‌ را تشديد نمايد. استفاده‌ از آرد جو دوسر براي‌ حمام‌ كردن‌ ممكن‌ است‌ سودمند باشد. نيازي‌ به‌ استريل‌ كردن‌ وان‌ يا دوش‌ پس‌ از استحمام‌ بيمار نيست‌.

داروها

در مورد ناراحتي‌ خفيف‌ استفاده‌ از داروهاي‌ بدون‌ نسخه‌ زير ممكن‌ است‌ كافي‌ باشد:

  • محلول‌ كالامين‌ براي‌ تسكين‌ خارش‌
  • كرم‌هاي‌ استروييدي‌ براي‌ كنترل‌ خارش‌ شديد (يك‌ علامت‌ نادر)
  • استامينوفن‌ براي‌ كاهش‌ تب‌
  • ساير استروييدهاي‌ موضعي‌ و / يا آنتي‌هيستامين‌ها نيز ممكن‌ است‌ تجويز شوند.

فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري
معمولاً محدوديتي‌ وجود ندارد.
رژيم‌ غذايي‌
رژيم‌ خاصي‌ نياز نيست‌.

درچه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟

اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان علائم پیتریازیس روزه آ را تجربه می‌کنید، در طول درمان، به موارد زیر توجه کنید:

  • در صورت داشتن تب بالاتر از ۳۸.۳ درجه سانتیگراد،
  • در صورت وجود علايم‌ عفونت‌ مانند حس گرمی، قرمزی، درد لمسی در ضایعه و تورم و درد، باید به پزشک مراجعه کنید.
دکتر ابوالفتح محرابیان

دکتر ابوالفتح محرابیان

متولد سال ۱۳۴۹ پس از اخذ دیپلم در رشته تجربی در سال۱۳۶۸ با رتبه عالی درکنکور سراسری در رشته پزشکی دانشگاه شهید بهشتی پذیرفته شده و در سال۱۳۷۵ با مدرک دکتری پزشکی فارغ التحصیل گردید .پس از گذراندن خدمات با توجه به علاقه فراوان به رشته پوست با موفقیت در امتحان دستیاری این رشته پذیرفته و موفق به اخذ مدرک تخصصی پوست ،مو و زیبایی گردید.

دکتر ابوالفتح محرابیان

دکتر ابوالفتح محرابیان

متولد سال ۱۳۴۹ پس از اخذ دیپلم در رشته تجربی در سال۱۳۶۸ با رتبه عالی درکنکور سراسری در رشته پزشکی دانشگاه شهید بهشتی پذیرفته شده و در سال۱۳۷۵ با مدرک دکتری پزشکی فارغ التحصیل گردید .پس از گذراندن خدمات با توجه به علاقه فراوان به رشته پوست با موفقیت در امتحان دستیاری این رشته پذیرفته و موفق به اخذ مدرک تخصصی پوست ،مو و زیبایی گردید.

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
تماس با ما