تبخال تناسلی یک عفونت ویروسی است و از طریق ارتباط جنسی منتقل می شود. علاوه ازآن تبخال تناسلی سبب تسهیل انتقال ویروسHIV که عامل بیماری ایدز است، میشود.عامل عفونی آن هرپس سیمپلکس نوع ۱و ۲می باشد که هر دو نوع این ویروسهامی توانند آلودگی مجاری تناسلی یا مخاط دهان را باعث گردند.
شیوع
در ایران، هرپس تناسلی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لذا، مطالعات در زمینة بیماری تبخال تناسلی محدود است. طبق یک بررسی در مرکز تحقیقات سازمان انتقال خون ایران درتهران، شیوعی معادل ۴۳/۱۱درصد تخمین زده شد.
علائم
بیشتر افرادی که با این ویروس آلوده میشوند، بدون داشتن علائم خاصی هستند و اغلب از وجود بیماری در خود آگاه نیستند. در شرایط خاص، این بیماری ممکن است در آنها علامتها ظاهر شود. عموماً، افراد متخصص با دیدن ضایعات پوستی به راحتی میتوانند به تشخیص برسند. یکی از شایعترین علامتهای بیماری تبخال تناسلی، در صورت وجود، ظاهر شدن تاولهای کوچک آبدار در ناحیه تناسلی است. این تاولها در ادامه پاره میشوند و زخمهای دردناکی ایجاد میکنند. زخمهای ناشی از تبخال تناسلی به تدریج خشک میشوند و در چند روز بهبود مییابند.
در تبخال تناسلی برخی افراد ممکن است فقط ضایعاتی قرمزرنگ یا برجسته پیدا کنند و برخی هم،هنگام دفع ادرار، درد داشته باشند. در خانمها ممکن است ترشحات آبکی واژینال هم مشاهده شود. در مجموع میتوان گفت سوزش ادرار، همراه با ترشحات آبکی شفاف از پیشابراه، غالباً از عوارض عفونت با ویروس تبخال است عامل اصلی ابتلا به ویروس تبخال نوع نوع ۲ رابطه جنسی است.
تبخال تناسلی دارای یکی از خصوصیات بارز به نام “عود” میباشد. در خانمها، ضایعات تبخال تناسلی ابتدا در واژن و دهانه رحم ظاهر میشوند، اما پس از عود بیماری، زخمها در واژن، پوست اطراف مقعد، پاها و باسن شکل میگیرند. در مردان، عضو تناسلی یا ناحیه شرمگاهی مکان ایجاد زخمهای تبخال تناسلی است و همچنین در افرادی که رابطه جنسی غیرمعمول از طریق مقعد دارند، در آن نقطه ظاهر میشوند. هرپس تناسلی میتواند در سایر نقاط دستگاه تناسلی و اطراف مقعد و دهان زن و مرد، بسته به رفتار جنسی آنان، شکل بگیرد.
درمان
درمان تبخال تناسلی قطعی نیست ولی با درمان ضد ویروسی می توان از طول مدت دوره بیماری و موارد عود کاست معاینه و انجام بررسیهای ضروری پزشک،الزامی است پس از آن، تبخال تناسلی را میتوان با داروهای ضد ویروس موجود درمان کرد. درمان تبخال معمولاً به صورت خوراکی است و در اولین بار ابتلا برای ۷تا ۱۰روز و درموارد عود حدود ۵روز انجام میشود و باعث کوتاه شدن دورة بیماری و بهبودسریعتر ضایعات تبخال تناسلی میشود. این درمانها به مهار بیماری تبخال تناسلی کمک میکنند، ولی باعث درمان قطعی یا ریشهکنی ویروس نمیشوند
پیشگیری
روشهای بهترین برای پیشگیری از تبخال تناسلی شامل اقدامات زیر است: اجتناب از تماسهای جنسی پرخطر و مشکوک، اجتناب از بیبندوباری جنسی و عدم داشتن شرکای جنسی چندگانه، اجتناب از آمیزش جنسی در حالت فعالیت بیماری و استفاده از کاندوم. استفاده صحیح از کاندوم لاتکسی میتواند خطر آلودگی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد، اما کاملاً از بین نمیبرد. داروهای ضد ویروسی نیز میتوانند میزان شیوع ویروس را کاهش دهند و احتمال انتقال آن را کاهش دهند، اما نمیتوانند به طور کامل از جلوگیری از بیماری جلوگیری کنند. هنوز هیچ واکسنی برای تبخال تناسلی در دسترس نیست.
شاید شما هم به این بیماری مبتلا باشید!
از ما راهنمایی بخواهید.خدمتگزاری برای شما افتخار ماست.
تعیین نوبت مطب: ۰۲۱۸۸۴۲۷۶۳۰عصر روزهای فرد